Времето на бездействието за поддръжката на авиационната техника в Българската армия отмина. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в съобщение до медиите по повод изявлението на Велизар Шаламанов, че година след смъртта на двама военни летци (на 11 юни 2018 г.) няма резултат от разследването.

По думите му се повтарят познати политически клишета. Той подчертава, че има заделени средства за ремонт на вертолетната авиация, включително и Ми-17. Правителството е отделило и средства за възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и за запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигане до оперативна готовност за неговото използване.

"Демократична България" в своята позиция говори за "опасна руска авиотехника" и за "опасно малък брой на полетните часове" за тренировъчни полети на летците, подчертава министъра.

Според него обаче това твърдение е добър пример за подмяна на причината и следствието.

Велизар Шаламанов обвини Румен Радев в лицемерие

Велизар Шаламанов обвини Румен Радев в лицемерие

Състоянието на бойната ни авиация е като "руска рулетка", смята ексвоенният министър

Каракачанов е категоричен, че няма как един проблем да се лекува с още повече от същата политическа причина, която е породила този проблем.

По думите му за тази политическа сила не е ясно, че една техника е опасна най-вече тогава, когато не се поддържа.

За мен като министър на отбраната и вицепремиер Българската армия е най-важна и е най-голямата ми грижа, докато за "Демократична България" на първо място е да приветства гей-парадите и да се грижи за "правата на еднополовите двойки", изтъкна Каракачанов.

Приключи разследването на катастрофата на МИ-17

Приключи разследването на катастрофата на МИ-17

Докладът е поверителен и е предаден на прокуратурата