Следим ситуацията в Егейско море изкъсо и подаваме информация към премиера и МВнР. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов при изслушване в парламентарната комисия по отбрана за напрежението между Турция и Гърция.

"Във военно отношение, чрез структурите в Министерство на отбраната, които се занимават със събирането, анализирането на информацията, следим ситуацията много изкъсо. Информираме държавното ръководство, включително и МВнР, които в лицето на външния министър и на МС, в лицето на премиера, предлагат и вземат решения за българска позиция по този въпрос", поясни Каракачанов.

Според него, ако напрежението между Атина и Анкара в Егейско море ескалира, от това ще пострада първо България.

"Ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България", заяви вицепремиерът.

Пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана той заяви, че не се предприемат чисто военни мерки от страна на България.

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Това щял да бъде "казус бели"

"Военни мерки не сме взели, тъй като мисля, че те не са необходими точно в аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познавайки историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари, като такова", категоричен е Каракачанов.

Той подчерта, че ситуацията е изключително напрегната. Изявления има и от едната, и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани, посочи още Каракачанов. 

Позицията на България е, че спорните въпроси между тези два наши съседа трябва да се решават на масата, чрез преговори и диалог, а не чрез употреба на заплахи и военна сила, допълни военният министър.