"Нека да помислим и да кажем на хората кой е българският интерес, а той е подобни хора да не бъдат допускани да се връщат в България." Това заяви пред Нова вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов се обяви твърдо против връщането на мигранти в България. "Откъде накъде България ще връща 45 00 нелегални имигранти? Нито предишното, нито сегашното българско правителство са канили нелегалните имигранти да идват в Европа. България понесе много загуби. Все още командироваме полицаи на границата, за да помагат на "Гранична полиция", отсече вицепремиерът.

Борисов предлага превантивно затваряне на всички европейски граници

Борисов предлага превантивно затваряне на всички европейски граници

Позицията ще защитава на предстоящия Европейския съвет

По думите му политиката на Германия и някои други държави, които "безотговорно канят нелегални имигранти", може да доведе до проблем. Поради това Каракачанов се радва, че правителството е взело ясна и категорична позиция по въпроса.

"Нещо, което ние повтаряме от 5 години - да не се допуска влизането на нелегални имигранти през българската граница и по никакъв начин да не се допуска връщане на нелегални имигранти в страната ни", обясни още Каракачанов и припомни първата бежанска вълна, когато хиляди мигранти преминаха границата на страната ни по пътя си към Западна Европа.

"Тези хора преди 4-5 години не тръгнаха от Близкия Изток, Афганистан или от Африка, за да дойдат в България. Те дойдоха, поканени от Ангела Меркел и други либерални европейски политици, които казаха, че Европа е отворена за тях. България за тях беше само един транзитен коридор", обясни Каракачанов.

"Фронтекс": Новият маршрут на мигрантите към Европа е през Испания

"Фронтекс": Новият маршрут на мигрантите към Европа е през Испания

За седмица са регистрирани 6 000 нелегални преминавания

Според военния министър ако мигрантите, които вече се намират в Германия и други западни страни, бъдат върнати към Гърция, това няма да реши проблема, защото бежанците след време отново щели да тръгнат да бягат към Запада.
"Тази вълна от хора, която те искат да върнат от Европа в Гърция, отново ще тръгне към Европа. Какъв е смисълът на подобни безумия? И за каква солидарност говорим", недоумява Каракачанов.

За това той е категоричен, че в този случай трябва да се следва българския интерес, а той бил "подобни хора да не бъдат допускани да се връщат в България".

Брюксел излиза с предложение през септември как да се охраняват границите на ЕС

Брюксел излиза с предложение през септември как да се охраняват границите на ЕС

Днес постигнахме съгласие, че през септември Комисията ще отправи предложение