Основната ни цел е да спрем заразата. Това каза икономическият министър Емил Караниколов пред икономическата комисия в Народното събрание. Затворени са редица сектори в засегнатите от коронавируса държави.

Държавата ще се погрижи да не пострадат работещите, но и бизнесът трябва да се включи в мерките. Ако бизнесът плаща заплатите на служителите, така ще влизат приходи в хазната. По думите му хората в производството трябва да бъдат запазени

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Цената на петрола падна под 27 долара за пръв път от ноември 2003-а

Сортът WTI пък падна под 25 долара за първи път от ноември 2002 г.

Правим усилия да осигурим ликвидност в търговските предприятия, увери Караниколов. Въз всяка криза може да има и добро, трябва да търсим и доброто, посочи той. По думите на Караниколов сега са важни хората, както и да се запази социалната система.

Българската банкова система е изключително гъвкава, подчерта икономическият министър. Държавата следи банковата система, като спрямо нея в момента няма определена тежест. Емил Караниколов отчете позитивите от кризата - държавата се мобилизирала, а бизнес и наука започнали да си говорят, без да задават въпроса "пари от къде".

Спекула няма при храните, такава има обаче при медицинските консумативи. Производителите били готови като им дадат платове и мостри да започнат да шият маски.

В тежка ситуация се намира туризмът, отчете ресорният министър Николина Ангелкова. Безпрецедентно се съкращават хора в авиокомпании, по думите й. Очакванията в световен мащаб са с около 25% да е спадът в туризма. Министърът застана зад здравето на хората.

По думите й с общи усилия сме щели да излезем от кризисната ситуация. Не е ясно обаче дали ще има летен туристически сезон. Министерство на туризма готви кризисна рекламна стратегия.

Министерство на туризма ще предложи да има възможност туроператорът да издава ваучери за бъдещо пътуване със срок до 24 месеца. Също така, докато трае извънредното положение у нас, 14-дневният срок за възстановяване на сумите за отменено пътуване да не действа, защото в противен случай има реална опасност голяма част от туроператорите да фалират.

Обмисля се също и отложено плащане по споразумение между туроператора и пътуващия. Ваучерите до 24 месеца за отсрочка на пътуването са предложени, за да може да има обективност и разбиране между туроператора и клиента.