Министърът на икономиката Емил Караниколов не познавал депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пред Нова телевизия Караниколов категорично отрече Пеевски да е лобирал за неговото назначение в настоящия кабинет.

По думите на Караниколов той не е бил член на политическа партия. Неговото предложение за поста министър на икономиката идвало от лидера на Атака Волен Сидеров.

Караниколов отрече да е имал близки отношения и със Сидеров. Той посочи, че се познава с лидера на Атака отдавна, защото работил в Народното събрание 7 години, като поне 10 пъти в годината участвал като експерт в икономическа комисия.

Припомняме, Караниколов беше шеф на Агенцията за приватизация в периода 2010 - 2017 г., до неговото назначаване като министър на икономиката в кабинета Борисов 3.

По време на неговото управление на приватизационната агенция бяха сключени сделки, които предизвикаха съмнение в обществото. Последната такава беше за дипломатическия клуб в Бояна. Припомняме и че тази приватизационна сделка беше сключена за 8 млн. лв. от младежи, чиято фирма беше с капитал, възлизащ на 3 лв.

Относно тази сделка Караниколов посочи, че младежите били проверени веднага след заявеното участие в приватизационната сделка, но техните средства идвали от банков кредит. На въпросите как такъв кредите е отпуснат на 20-годишен студент и има ли задколисни игри в тази сделка, министърът на икономиката отговори, че отпускането на кредит е въпрос, който засяга банкерите, а не него. Той не знаел как такъв кредит е бил отпуснат на тези младежи, а Агенцията по приватизацията разглеждала само законосъобразността на внесените документи.

Подписът на Караниколов седи и на приватизационните сделки за комплекса ИПК "Родина", както и за "Булгартабак".

Според Караниколов споменатите сделки "не са скандални". По думите на министъра те са били съобразени със закона. Това се потвърждавало от факта, че Надзорният съвет към Народното събрание е одобрило сделките.

Според Караниколов приватизациите, осъществени преди неговото ръководство на Агенцията, били направени грешно и лошо за България. Основните причини за това били в създаването на работническо-мениджърските дружества (РМД), които не били финансирани като стратегически дружества. Министърът продължи с това, че на РМД-та били дадени големи преференции, както и че било допуснато да се сключват анекси (допълнителни споразумения) към приватизационните договори.

Според Караниколов след 2002 година Законът за приватизацията бил изключително добре регламентиран, за да се избегнат точно тези грешки.

Министърът коментира и бъдещата политика на правителството относно приватизационните сделки. По думите му такива няма вече да се правят.

Караниколов съобщи, че ще развива държавните предприятия, които не са приватизирани. "Приватизацията прави прехода от планова икономика към пазарна икономика... Никой не е казал, че всички държавни активи трябва да се отдадат. От тук нататък ще развиваме тези дружества, останали в държавата".

Караниколов посочи и че правителството вече има работна група, анализираща административните тежести и регулации за бизнеса. "Нашата цел е не да премахнем бумащината, а да оптимизираме сроковете и разходите", допълни той.

На въпроса защо се наблюдава огромен спад на чуждестранните инвестиции у нас за 2016 г. Караниколов заяви, че обяснява това с политическата криза в страната след президентските избори и подаването на оставката на кабинета Борисов 2.