Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Фестивал на българския бит и култура "Бъдеще с традиции - Кърджали 2019 г.". На нов мост над река Арда тя води най-дългото хоро, водено от 10-метров трибагреник. Целта е да се популяризира уникалното културно-историческо наследство на Източните Родопи, съобщава НС.

"Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители, те пазят традициите и са повод много гости да посетят региона", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Родопчани сме изключително гостоприемни и слънчеви хора", обяснява Караянчева.

Председателят на парламента допълва, че за да усетиш Родопа планина, има няколко неща, които трябва да вкусиш, да чуеш, да почувстваш - родопската песен, която се пее от сърце, да чуеш родопската гайда, да усетиш и видиш природата в Родопите.

Ангелкова ще рекламира български забележителности пред руски туроператори

Ангелкова ще рекламира български забележителности пред руски туроператори

След 30 септември туристическите обекти трябва да са вписани в единна система

Отчитайки важността на форумите, съхраняващи българските традиции и култура в измененията на Закона за туризма предложихме текстове, с които се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват, допълва Ангелкова.

По думите й, така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране, а фестивалът "Бъдеще с традиции" в Кърджали ще бъде от първите включени в регистъра

Според данни на НСИ в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Кърджали за периода януари-юли са отседнали повече от 20 хил. гости.

Кърджали е включен в 12 винено-кулинарни дестинации, като част от дестинация "Родопи". Областта присъства и в 8-те културно-исторически дестинации - в "Магията на източните Родопи". И в двата проекта са включени забележителностите "Перперикон" и "Татул".

Ангелкова обсъди нови туристически обекти в Брюксел

Ангелкова обсъди нови туристически обекти в Брюксел

Проектите ще бъдат предложени за финансиране в следващия програмен период