"С мощната си икономика Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика. Тя е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика", обясни председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на аудиенция при японския император Акихито.

Караянчева оценява високо приноса за задълбочаването на разбирателството между двете страни и посещенията в България на император Акихито и императрица Мичико през 1979 г. "Бихме приветствали визити в България на членове на императорското семейство, особено в светлината на предстоящите значими годишнини през 2019 г.", посочи Караянчева.

Тя е удовлетворена от активизирането на сътрудничеството в областта на науката и технологиите и благодари за отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти.

2019 г. е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото се честват две годишнини - 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения. "Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес", коментира Караянчева.

"Българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура. Япония е изключително популярна в България със своята уникална култура, принос в световната цивилизация и икономически и технологични постижения", добави тя.