Ние сме легитимна власт, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, като обясни, че всеки има право да протестира, но е по-разумно да няма предсрочни парламентарни избори, тъй като се задава и икономическа и социална криза заради пандемията от коронавирус.

"Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка? Хората на улицата казват: "Искаме оставка". След това какво правим?", попита председателят на парламента в студиото на БиТиВи.

"Оставката какво решава? Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората, трябва да продължи да работи Народното събрание", обясни Караянчева.

Караянчева отрече за зависимост на управляващите от ДПС, които осигуряват кворума за заседанието в последните няколко дни.

Тя обясни, че управлението винаги е доказвало, че се вслушва в исканията на протестиращите. Като пример тя даде предложението за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание - което било искане на "Отровното трио" и Христо Иванов в началото на протестите.

Тома Биков: ГЕРБ не може да подава оставка пред крими контингента

Тома Биков: ГЕРБ не може да подава оставка пред крими контингента

Политическата криза ще се разреши на президентските избори 2021 г.

Въпреки това Караянчева обясни, че предложението на ГЕРБ е само "отваряне на Конституцията", а новата Конституция ще се пише във ВНС от "подбрани хора" от академичната общност, юристи, историци и хора, които разбират от тази материя. Два месеца ГЕРБ ще правят възможни разговорите за окомплектоване на тази нова Конституция.

Караянчева е убедена, че в протестите се намесват външни сили - двама олигарси от чужбина, които се опитват да ги дирижират. Цвета Караянчева вижда и провокатори

Председателят на НС припомни, че не ГЕРБ са започнали войната между институциите, а самият Румен Радев и то още на 19 декември, когато алтернативното шествие в памет на Апостола на свободата е освиркало кмета на София Йорданка Фандъкова. От тогава досега тази война ескалира.

Радев зове за морална победа над властта чрез запазване на гражданския мир

Радев зове за морална победа над властта чрез запазване на гражданския мир

Масовият протест принадлежи на всички граждани, категоричен е той

Относно искането на журналистите да бъде променен режимът на работа в Партийния дом - новата сграда на Народното събрание и те да бъдат допуснати до кулоарите, Караянчева заяви, че засега това няма да се случи. Караянчева поясни, че такава е практиката в европейските институции, а журналистите ще могат през пресцентъра и ПР-ите да достигнат до народните представители. Освен това проектът за новата сграда е бил предложен още през 2007 г. от Георги Пирински, бил е публичен и не е имало нито едно възражение по него.