Цвета Караянчева, която е водачът на листата на ГЕРБ и председател на Областния предизборен щаб на партията в Кърджали, поиска да се проведе експериментално машинно гласуване в секции по избор на територията на област Кърджали.

В писмо до председателя на ЦИК Камелия Нейкова, Караянчева аргументира искането си с многобройните сигнали и запитвания на граждани, отправени към нея по време на обиколките ѝ в региона. По думите й хората са притеснени, че гласуването с машина силно ще затрудни процедурата в отдалечените кметства, населени предимно с възрастни хора с нисък образователен ценз и няма да позволи на всички желаещи да упражнят правото си на вот, което би било сериозно нарушение на избирателните и гражданските им права.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври

Тя изказа своите опасения, че посочената от ЦИК възможност над 70 души да гласуват с машина в рамките на 1 час, е силно надценена. И заради това трябва иска да бъде извършено тестово гласуване в случайно подбрани секции на територията на област Кърджали.

Припомняме, от ГЕРБ бяха твърдо против въвеждането повсеместно и като единствено на машинното гласуване именно с аргумент, че това ще дискриминира възрастните хора, които не работят с машини, а и като цяло ще ограничи избирателните права на гражданите.

След гласуване на промените в Изборния кодекс, от ГЕРБ ги дадоха и на Конституционния съд.