С преклонение и уважение правим този жест днес. Това каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов по време на тържествена церемония по предаването на бюста на генерал Николай Столетов на руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров.

Бюстът е изработен от скулптора Димитър Рашков. Тържествената церемония се състоя в Приемната на Руското посолство. Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов изтъкна, че ген. Столетов ще остане в историята като "българският генерал".

Той е и "командирът на българското опълчение" - основна част от предния отряд на генерал Гурко, участници в боевете за Шипка и Шейново, деен участник във възстановяването на българската държавност.

Д-р Емил Кабаиванов изказа съболезнования към жертвите от атентата в Санкт Петербург. Той изрази надежда с тази малка стъпка да бъдат изградени партньорски отношения с град Владимир - родното място на генерал Столетов. Скулпторът Димитър Рашков отбеляза, че през годините е установил добри отношения с потомците на ген. Столетов.

По думите му моментът е много емоционален, тъй като и те очаквали подобен паметник в родния град на генерала - Владимир. Руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров прие дарението и благодари.

Руското посолство ще предаде бюста на "българския генерал", каквото е прозвището на ген. Столетов, на управата в неговия роден град Владимир.