Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро изнесе реч пред студенти в университета в Хавана.

Това е първото публично изявление на бившия президент на Куба пред толкова голяма аудитория, след като напусна президентския пост през 2006 година, съобщава lenta.ru.

В речта си Кастро отбеляза две главни предизвикателства, пред които е изправено човечеството в момента - установяване на световния мир и борбата с глобалните климатични промени.

Според Кастро светът е на ръба на ядрена война, която може да започне ако САЩ и Израел решат да засилят военният натиск върху Иран, който отказва да се промени ядрената си програма.

"Хората, живеещи на планетата - повече от седем милиарда души, не трябва да позволят това да се случи", заяви 84-годишният политик.

В тази връзка Фидел Кастро напомни необходимостта от ядрено разоръжаване и неразпространение на оръжия за масово унищожение.

Той призова световните сили да се откажат от ядрените оръжия и да търсят разрешаване на конфликтите със своите съперници по мирен начин. Според Фидел Кастро ядрените оръжия трябва да изчезнат и ядрената енергетика "трябва да се използва само за мирни цели".

Университетът в Хавана не е избран случайно за място за изявленията на Кастро, тъй като той самият е възпитаник на учебното заведение.

Речта му бе уважена от хиляди студенти, голяма част, от които бяха дошли часове преди началото й. Самото изказване на бившия президент продължи 45 минути и бе излъчвано по почти всички телевизионни канали и радио станции в страната.

Припомняме, Фидел Кастро не е имал публични изяви от 2006 г. насам, когато тежка болест го принужи да прехвърли президентските правомощия на своя брат Раул . Оттогава за състоянието на Кастро се разпространява противоречива информация.

Въпреки това през лятото на 2010 г. Фидел отново напомни за себе си, като се появи на няколко обществени места в Хавана и даде интервюта за редица издания, включително чуждестранни медии.