Провеждат се две полицейски операции за намаляване на пътните инциденти през лятото.

От 15 юни е в ход традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя". Тя ще продължи до 31 август, а целта й е опазване живота и здравето на децата през летните ваканционни дни, съобщиха от МВР.

3787 водачи са засечени да шофират с превишена скорост през почивните дни

3787 водачи са засечени да шофират с превишена скорост през почивните дни

Съставени са 124 акта за различни нарушения на Закона за движение на пътищата

Акцията е разделена на 2 етапа. Първият обхваща последните две седмици на юни и включва засилено полицейско присъствие около училищата, където засилено се следи за безопасността на децата и техните придружители. Полицията проверява за правилното превозване на деца и използването на детски обезопасителни системи, спиране на подходящи места за слизане на децата-пътници, без да бъде застрашен техният или животът на други деца, пристигащи или тръгващи от училище. Специално внимание се обръща и на родителите-пешеходци, които съпровождат децата си, като ще се следи пресичането да става само на определените за това места.

В сайта на МВР са публикувани и конкретни препоръки за безопасност.

Полицията следи и автобусите с абитуриенти заради екскурзии

Полицията следи и автобусите с абитуриенти заради екскурзии

30 училища в София ще празнуват на 24 май

Паралелно с "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя" от 15 юни се провежда и другата традиционната акция на полицията за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм - "Безопасно лято!". До 15 септември пътните полицаи ще подпомагат трафика и ще следят за нарушения, а в съботните вечери ще има засилени проверки за шофиране след употреба на алкохол и за превишена скорост. Организират се и полицейски екипи, които да следят за нарушения в малки населени места и около увеселителни заведения.