12 минути преди 10 на летище София кацна френският правителствен самолет с Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Ашраф ал-Хаджудж.

Заедно с тях са първата дама на Франция Сесилия Саркози и  еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер, която до късно снощи водеше преговори с представители на либийското външно министерство.

Най- горещият ден за последното столетие започна с най-горещата новина за последното десетилетие.

Първа на стълбичката се появи Кристияна Вълчева. След петте сестри и д-р Ашраф заедно от самолета излязоха еврокомисарят Валднер и първата дама на Франция Сесилия Саркози.

Външният ни министър Калфин и две медицински лица посрещнаха шестимата до самолета.
Веднага след поздравите на Калфин петте българки попаднаха в прегръдките на своите роднини, които ги чакаха от 4 тази сутрин на летището.

Първи думи
Искам да възстановя живота си отпреди арестуването ми.
Вече съм свободна, вече съм на българска земя! В последните дни се надявахме, макар че бяхме твърде скептични. Събудиха ни в 4 часа тази сутрин, в 6 без 15 напуснахме големите порти на Джудейда и се качихме на френския самолет.
Запитана дали някога би отишла отново във Либия, тя каза - Някога може би -да, защото спомените ни от Либия не са само лоши и защото обикновените хора в Либия са най-нормални хора.
Кристияна

Правителственият ВИП на летище София е пълен с официални лица, начело с президента Георги Първанов, и първата дама Зорка Първанова, премиера Станишев, външния министър Калфин, парламентарния шеф Георги Пирински много чужди дипломати.

В момента на кацането на самолета всички официални лица излязоха на пистата в очакване на сестрите.
Както по-късно стана ясно, държавният глава бе донесъл буквално на летището указът за помилване на сестрите и д-р Ашраф.

Това е важен въпрос, тъй като сестрите са с доживотна присъда от Либия, която ако не бъдат помилвани трябва да излежават у нас.

Час след посрещането петте сестри и лекарите Здравко Георгиев и Ашраф с два микробуса се отправиха към Правителствена болница, а Сесилия Саркози и еврокомисарят Валднер излетяха от България.

От посолството ни в Либия заявиха единствено, че преговорите през последните 48 часа - с участието на Валднер и Сесилия Саркози, са били изключително интензивни и са се водели почти без прекъсване.

Президентството първо разпространи официално съобщение до медиите, в което потвърди, че „само часове ни делят от тяхното завръщане". Георги Първанов изрази благодарността си към всички, подкрепили каузата за освобождението на българките.

В официалното съобщение на Европейската комисия за постигнатия резултата от преговорите между ЕС и Либия се подчертава, че трябва да се отчете личният ангажимент на Сесилия Саркози и еврокомисаря Валднер, че се изказват дълбоки благодарност на емира на Катар.

По- рано тази сутрин синът на Снежана Димитрова, който очакваше майка си на летището, заяви пред БНТ, че не може да повярва, докато не кацнат. „Не знам дали и кога ще се случи".

Вчера Либия постави допълнителни условия в преговорите за съдбата на българските медици.

Ерокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози пристигнаха в неделя в Либия, за да уговорят последните подробности по репатрирането на българските медици.

Президентът Георги Първанов проведе вчера вечерта продължителен телефонен разговор със своя френски колега Никола Саркози.

Саркози е обсъдил освобождаването на медиците и с Жозе Мануел Барозу.