Кипър ще окаже помощ на България за деблокиране на средствата от европейските фондове, за да бъде даден тласък на развитието на българската икономика.

Това стана ясно след среща на българския президент Георги Първанов с кипърския му колега Димитрис Христофиас. Държавният глава е на официална двудневна визита в Република Кипър.

В присъствието на двамата президенти беше подписана „Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между Правителството на Република България и Правителството на Република Кипър за периода 2009 - 2011 г.".

Президентът Първанов посочи, че намира за важна подкрепата, която двете страни си оказват в рамките на международните институции.

България има амбицията да продължи да бъде фактор на стабилност в Югоизточна Европа, заяви българският държавен глава и подчерта, че страната ни има много добри отношения с всички свои съседи.

По време на срещата Първанов благодари на колегата си Христофиас за положителното отношение към нашите сънародници, които живеят и работят в Кипър.
Двамата президенти размениха мнения във връзка с усилията за разрешаване т.нар. „кипърски въпрос".

Подкрепяме усилията на кипърската държава за бързо и справедливо разрешаване на този въпрос. Подкрепяме идеята за двузонална федерация и това е позиция на всички български институции, посочи Георги Първанов.

В отговор Димитрис Христофиас благодари на своя колега за подкрепата от страна на българската държава.

По-късно през деня държавните глави ще участват в откриването на кипърско-български бизнес-форум.

Първанов ще се срещне с председателя на парламента на Република Кипър Мариос Гароян и с кмета на Никозия Елени Мавру.

През втория ден от посещението президентът на България ще се срещне с Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос ІІ и епископа на Пафос Негово Високопреосвещенство Георгиос, както и с представители на българската общност в Кипър.