В редакцията на news.bg се получи отворено писмо на члена на ИБ на БСП Кирил Добрев, който чрез трибуната на медиите отправя послание до своите съпартийци - в името на бъдещето на партията да се прекратят вътрешните борби и противоречия.

Изрично той подчертава, че писмото му е обръщение към всички в ръководството на БСП - и към „другарите", за които тази дума означава чувството, че имаш съмишленици, но и към „отговорните другари", за които тя е алиби за високи постове. Освен това той посочва, че до този момент не е засегнат лично от вътрешните борби.

Мотивите си Кирил Добрев излага като „страх за каузата, за партията, която по принцип трябва да ни събира". С възмущение Добрев се противопоставя на последните сблъсъци в БСП, които са хвърляне на кал, катран и черна боя... „Но не срещу опонента, а срещу съмишленика."

Днес страховете ми са други, за нашата партия - плюейки се, заплашвайки се, обвинявайки се - ние унищожаваме БСП. Спрете!

„Когато човек отвори медиите вижда нашето мръсно бельо. Но не мръсното бельо на 250 хиляди членове на БСП, а на шепа хора, които решиха, че ще говорят от името, и още по-лошо - за сметка на БСП", посочва Кирил Добрев.

„Аз не съм политолог, не съм теоретик, но съм 3-то поколение социалист. И по наследство знам едно - Българска социалистическа партия не е и никога няма да бъде партия за лично ползване. Тя за разлика от другите съвременни партии принадлежи на хората. Никой не е по-голям от нашата партия. Никой не е по-чист от идеите, идеалите и мечтите.", изповядва още Добрев.

Според него в момента положението на БСП е изключително тревожно, защото след
Тежкото поражение на изборите, партията е подложена на двоен обстрел.

Ударите на политическите опоненти са логични, според Кирил Добрев, като той обаче припомня, че и друг път БСП е била в побеждаване на избори. Тогава обаче излязохме от тази ситуация, защото бяхме единни", припомня Кирил Добрев.

Най-страшни обаче са ударите от свои, допълва потомственият социалист и се възмущава:

"БСП има талантливи политици и велики оратори, но защо не използваме езика си срещу опонента? Най-ярките си речи изнасяме на вътрешнопартийни битки, а не в битките за социална справедливост. И докато нашите „отговорни другари" от централата и по места търсят виновни и си нанасят удари, партийните редници са обезверени, гади им се от елита. Държи ги само вкоренената принадлежност към ПАРТИЯТА, която за тях е нещо повече от елитната „извадка". 
Продължим ли с оплюването, ще останем без редници, предупреждава Добрев.

Продължим ли с оплюването, ще останем без редници.

Той призовава към честност за предстоящия конгрес, за да може „БСП да я има и след Конгреса".
Именно този конгрес ще бъде решаващ за бъдещето на партията.

Кирил Добрев предлага на своите съпартийци и етичен кодекс:

Първо - имайте смелостта да си казваме това, което мислим първо в очите и на партийните форуми.
Второ - приемете, че сме по-малки от партията. Да помислим не как да се издигнем или да спасим поста си, а как с реални действия и ясна програма да възстановим доверието в нашата БСП.