Премиерът Кирил Петков е доволен, че българският парламент е излязъл с декларация за войната в Украйна. Беше важно да покажем, че институциите работим в синхрон, когато опира до националните интереси на България, заяви пред медиите в парламента той.

Сутринта властта показала координация с президента, а сега има изява на така и между Министерски съвет и Народното събрание. Това е точно пример как трябва да говорим в един глас, поясни премиерът. Той отново изрази притеснението си за българите в Украйна. Множество работни групи анализират как тези от тях, които искат да се върнат, биха могли да го направят и през кой пункт това да стане. Българското правителство има мандат да подкрепи санкции срещу Русия, но както той уточни, внимава се как всяка санкция ще ни де отрази. Наш приоритет е деескалация на напрежението, според министър-председателя. Българското правителство не говори на ангро някакъв език, имаме работни групи, разследваме всяка ситуация, всички движения, които правим са много добре обмислени, каза Кирил Петков. Българският интерес ще бъде ясно анализиран и ясно подкрепен на база нашите действия, подчерта той.

Премиерът: Готови сме да помогнем и на украински граждани

Премиерът: Готови сме да помогнем и на украински граждани

Около 120 български сънародници от Украйна са заявили желание за евакуация

Имаме готовност да приемем и украински граждани, стана ясно от думите му. В момента министърът на иновациите и растежа работи заедно с министър Генчовска във Външно министерство, за да сме сигурни къде да изпратим транспорт, за да можем тези хора да ги върнем с български транспорт и рейсове.

Министърът на туризма следи къде биха могли те да бъдат настанени.