След заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков уточни, че Министерство на енергетиката има точни стъпки за изпълнение на плана си по кризата със спрения газ от "Газпром" - няма да се намаляват доставките, нито ще се ограничават.

Още утре министърът на енергетиката и вицепремиерът Асен Василев заминават за Брюксел, за да се уговорят точни стъпки за обща позиция с ЕС, стана ясно от думите му. Петков коментира отново, че "Газпром" ни рекетира и желанието им е да се плаща през трети страни чрез рубли.

Кабинетът ще прави пълен преглед на договорите с "Газпром" - не само за транзит, но и на ограничаването на доставките.

За коментарите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов той отново каза, че от него "единствената диверсификация, която имаме, е в гаража на съветника му Севдалина Арнаудова.

Борисов: България е застрашена от Петков и компания, не от енергийна криза

Борисов: България е застрашена от Петков и компания, не от енергийна криза

По думите му България е 100% диверсифицирана

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че вече Брюксел с ЕК ще обсъждат потенциални общи покупки, кога и през какви механизми.

Две нови неща по темата: физически има потвърждение за спиране на количеството за България, а от последното плащане от страна на "Газпром" парите по договора са върнати обратно. Количествата на текущите доставки ще бъдат изпълнени от страна на България - от "Булгаргаз".

Обсъжда се максимална ефективност - доставка през Гърция и Турция, премиерът Кирил Петков уточни, че ще се използват и доставки с Азербайджан. Министърът бе категоричен, че страната ни е била винаги коректен партньор и платец, а прегледът на договорите с "Газпром" е единствено и само заради действията от вчера.

Николов смята, че Русия използва икономически инструмент по време на война, но цената ще се балансира с ЕС.

В заключение - цената зависи от текущи рискове и ще се оповести в края на април.

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Ние няма да се поддадем на подобен рекет, заканва се премиерът