"България не е застрашена от енергийна криза, а от Кирил Петков и компания." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, като няколко пъти увери, че България е 100% диверсифицирана, а това се дължи на неговото управление.

Днес може да взимаме газ и от Гърция, и от Турция, и отвсякъде... За целта обаче трябваше да имаме мислещ министър, но когато прякорът му е Кеша... Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България".

Борисов бе категоричен и че освен че страната е на 100% диверсифицирана, е можело и на 31 декември миналата година газова връзка с Гърция да е готова. Служебните правителства провалили всичко.

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Петков: Ще има общи с ЕС ответни действия след спирането на газа

Ние няма да се поддадем на подобен рекет, заканва се премиерът

Според него българите ще платят страховита цена за това, че "некомпетентни хора попаднаха случайно в управлението". "Всички ще платим, че докарахме промяната - ще направят нови олигарси или ще се върнат старите."

Според Борисов единственият полезен хода е веднага да си отива това управление и да идва "компетентен човек, който още днес да реши въпроса.

Бившият енергиен министър Делян Добрев изрази съмнение, че страната ни не е открила своя сметка в "Газпромбанк" умишлено. "Това е следващата стъпка след уволнението на Николай Павлов. Не искат да го има руския газ, за да купуват газ от посредници, а той ще е два пъти по-скъп. Това буквално ще означава унищожаване на икономиката на България", заяви Добрев.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

Борисов коментира и предстоящото посещение на българска делегация в Украйна. "Отиват там, за да си правят селфита, да се снимат със Зеленски", според лидера на ГЕРБ.

Той призова и президентът Радев да си отзове, това "което ни натресе", да си събере политическата класа и да им постави задача. Това да стане най-добре в рамките на този парламент, посочи Борисов в отговор на въпрос дали прогнозира нови предсрочни избори. 

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Александър Николов: Докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ препоръча на кмета на Бургас Димитър Николов да постави билборд "Това донесе промяната" на незавършения обходен път на града. Той обвини управляващите за неплатените средства на пътностроителните фирми и ненаправените и недовършените ремонти по пътищата на България.

Но така е, когато ритнеш кросното, а не си си изтъкал платното, както е казал народа, каза Борисов относно смяната на управлението в държавата, но и заяви, че "както се вика, управляващите да му мислят за това".