В момента надзорът на ББР събира данни, които ще вкара в прокуратурата. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. Рискът на банката изцяло е бил сложен по най-неподходящия начин.

Той обясни за какво е създадена ББР и заяви, че към настоящия момент банката е раздавала големи кредити. Те са раздадени в голям кръг фирми извън закона за ББР и извън устава, посочи Петков. Средният размер на дълга към банката е около 80 млн. лв. ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева. Повечето от тези фирми имат т.нар. балонно плащане накрая, посочи Петков.

Оправданието за големите кредити било, че банката щяла да бъде на печалба. За 2020 г. банката отчита загуба от 130 млн. лв., а за първите 6 месеца на 2021 г. загубите щели да бъдат в размер на 100 млн. лв., отчете икономическият министър.

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

250 млн. лв. загуба за банката очаква министърът за 2021 г.

Оценката на риска за банката не се е опитвала да следи дали има свързаност между кредитополучатели, а са работили по обратно на логиката начин. Заемите съществуват по света, но са високорискови и обезпечението трябва да бъде много сериозно. Кирил Петков даде пример за кредит от 150 млн. лв., който има обезпечени имоти, но в договора на кредитиране е записано, че кредитополучателят не може да се разпорежда с имуществото, докато не се изплати кредитът. Ако кредитополучателя ги използва, глобата била 5 000 лв.

Другото, което направило впечатление на Петков, е, че от 2017 г. досега управителите са били сменяни, но подходът по кредитиране оставял същият. "Точно преди да влезем в управлението за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден", изтъкна Кирил Петков.

ББР е стабилна, но тя е стабилна, защото данъкоплатците са вкарали над 1 млн. лв. в нея, заяви икономическият министър. Кредитите са били давани и надзиравали от хора, които не са били от банковия сектор.

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Банката да съществува с лимит от 5 млн. лв.

Кирил Петков иска да се извърши оценка на всеки един актив на банката, за да знае какъв е нейният риск. ББР има смисъл да съществува, защото няма успешна държава, която няма такава банка, каза той.

Моля ви, преди да говорите за грантове и инструменти, да разгледаме кои са най-успешните компании в света, как са финансирани и дали искаме промяна в българската икономика, както и дали искаме да бъдем икономика на високата добавена стойност, уточни министърът.

Ако покажете политическо лидерство, трябва да променим нещата и Министерство на икономиката е с широко отворени врати, за да ви обясним защо и как е направен планът за възстановяване и развитие, обърна се Петков към депутатите в пленарна зала.

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Край на сагата ББР - новият Надзорен съвет вече е вписан от съда

Шефове в ББР взимали заплати от по 60 000 лв., установил Кирил Петков