Наистина не вярвам, че в момента трябва да се приватизира ББР, защото най-опасното е, че когато има големи кредити, с големи обезпечения и с голяма дупка, да я сложим да се приватизира за някаква малка сума. Това заяви служебният икономически министър Кирил Петков от трибуната на парламента в отговор на въпрос на ГЕРБ дали ББР трябва да се приватизира.

Най-опасното е да се замете какво се е случвало преди с тези кредити, изтъкна Петков.

"Трябва ли да има още една банка на пазара? Не мисля", коментира Кирил Петков и настоя да се помисли първо да бъде сменен Законът за ББР.

Трябва да имаме много отчетлив надзор на банката, да сменим Закона за ББР, така че никой никога да не дава парите по този начин. Банката трябва да се раздели на проблемно кредитно портфолио и ново портфолио, което да подпомага стартиращите компании, настоя министърът.

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Кирил Петков събира данни от ББР за прокуратурата

Точно преди да влезем за една бройка още един 150 милионен кредит щеше да бъде даден

Има смисъл от банката, виждал съм как работи по света, но въпросът е да бъде направена и управлявана по прозрачен начин и с отчетливост, настоя Кирил Петков.

Той увери още, че няма харвардска връзка в ББР.

2/3 от 20-те кредита, които е отпуснала ББР, са с балонна структура. Лошата новина е, че 10 години трябва да се изчака дали ще бъдат върнати напълно. Очакваната загуба на банката за цялата 2021 г. щяла да е около 250 млн. лв.

Лихвите по кредитите изглеждат почти пазарни, но това, което притеснява Кирил Петков, е, че няма връзка с обезпеченията. Не през нивата на лихвения процент, а през нивата на лихвения процент е огромният проблем, посочи той.

По думите му лихвите не са фиксиращи, а са плаващи.

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Кирил Петков против приватизацията на ББР

Банката да съществува с лимит от 5 млн. лв.