Няма протегната ръка от ГЕРБ и ДПС за нас. Няма как да кажем, че им прощаваме за всички милиарди, които са откраднали. Няма как да сменим коалицията и няма да съм аз премиерът, който ще подаде ръка на крадците на този "новоизбран пазител или куче". Лично аз с него сделка не мога да направя.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на срещата на бизнеса с правителството, събитие, организирано от Капитал за XVI-ти път. С приятели като ДПС врагове не ми трябват, изтъкна Петков.

Той поздрави БСП за водената политика в коалицията. БСП успя да направи стъпка напред - да разграничи любовта към руския народ от мерките за режима на Путин. Кирил Петков е доволен от подкрепата на БСП към правителството за оказване на хуманитарна помощ за Украйна. "Благодаря, че идеологията беше изместена от логиката", подчерта Петков.

Четворната коалиция дава възможност за дебат и диалог, като няма притеснение от настоящата форма на управление.

Петков увери още, че не са сменени приоритетите в програмата на правителството. Няма да си говорим за пуканки с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по време на посещението й у нас, а как да направим пропукване на настоящия модел, каза премиерът. На правителството са вързани ръцете, а този главен прокурор следи повече нас, отколкото за някое друго престъпление. Имаме превзети институции и това се случва главно заради прокуратурата. Ако там вдигнем похлупака, всичко ще се промени, защото ги е страх. В момента не ги е страх, защото си имат пазител - Иван Гешев, заяде се Петков.

Според него всяка една система, която младото правителство е заварило, е продънена. Всички трябва да запретнем ръкави, настоя Петков. Ние се движим като лунноходи, като се опитваме да изградим структури и координации, които не съществуват в момента.

В службите има човешки проблеми, но при тази нестабилна обстановка кой иска да получи медала за кураж и смелост, ако след няколко месеца сме отново в политическа нестабилност? Ето защо е толкова важно с европейската прокуратура да пробием модела на сплетената система, за да се види, че недосегаемите хора са досегаеми и са едни мафиоти от село.

Войната в Украйна

Хибридните атаки не са някакви миражи и не са нещо, за което се говори само по Фейсбук, посочи Петков. Трябва да махнем хибридните атаки, но те са страшни само, ако някои им се връзва. Този път няма да ни съборят, България няма да бъде на кръстопът. Ние сме взели завоя и трябва да го отстояваме, настоя премиерът.

Той смята, че случилото се на 3 март може да е случайност, но от "Възраждане" имали среща с Елеонора Митрофанова, предишните дни и срещата продължила два часа. За какво си говорили - за култура, за Пушкин, запита Кирил Петков. "Целият екип, които бяхме заедно, не ни беше страх и се качихме и поднесохме букетите на Шипка. Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия, която е свързана на база култура, образование, пропаганда с режима на Путин. Аз зтова исках да коленича пред Шипка, защото руски войни са си дали живота си за България", подчерта премиерът.

Енергийна и газовата кризи са измерение на войната.

Според него Путин е имал стратегия доста по-рано. Едновременно с това структурата на пазара в Европа е такава, че най-високата цена предопределя общата цена в Европа. Когато се качи цената, тогава по системата на образуването на енергията в Европа, автоматично качва цените на електроенергията, обясни Петков.

Нашето младо правителство попадна точно в перфектната буря, когато всички аспекти се случват едновременно. Лидерите на другите държави също ги е страх какво техните гласоподаватели ще кажат, посочи Кирил Петков.

Той отбеляза, че когато икономиката ни е натегната на база стратегическо планиране от Русия, трябва да се каже какви ще бъдат ценностите ни. Единият вариант е да наклоним глава и да се скрием в тревата, докато премине бурята, а другият вариант е да кажем, че ни е омръзнало България да не решава собствената си съдба, а Великите сили да ни решават проблемите. Лично това премиерът Кирил Петков много го дразнело.

"Ние сме НАТО, ние сме в ЕС и това е друг тип мислене", подчерта Петков.

От едната страна губим, ако сложим санкции, а от друга страна губим идентичността си, ако се принизим. Единият начин е да се извади калкулатора - рискът от това е толкова, рискът от онова е толкова. Ако извадим българския калкулатор, то ние сме най-зависимата страна в Европа, изтъкна премиерът, според когото в такъв момента трябва да замълчим. Едва когато се освободим от всички плюсове и минуси, тогава може да вземем правилно решение.

Той много обичал руската литература и изкуство, но не всичко можело да бъде сложено под една шапка. Войната ни дава възможност да махнем част от хибридките, настоя Кирил Петков и увери, че не го е страх кой ще прелети през българското небе.

Банановите кори, които идват от руските хибридки ще ги поемем. Надявам се, че приказката за лъжливото овчарче ще си дойде на мястото, сподели още премиерът

Той се надява, че хората ще започнат да игнорират заиграването с техните страхове. Партиите са склонни да се присъединят към хибридките, за да извлекат политически дивиденти. Той определи като ниво на предателство, инвестицията на МГЕРБ в спонсорирани постове, с които използват страха на хората от войната.

Кирил Петков е доволен, че вече има структура за бежанците в България, осигурени са йодни таблетки за всички, направен е нов преглед върху инвестициите в отбраната. Досега са се купували техники, колкото да мине една корупционна сделка. Системата на отбраната е като точки на един лист, които ако не са свързани и стават лесна мишена.

Войната ни даде възможност да погледнем бързо и критично към нашата зависимост от енергийни източници. Диверсификация в енергийните източници не е теория, а е практика, посочи Кирил Петков.

Плана за възстановяване и устойчивост

Няма да затваряме въглищните централи сега, а ще се фокусираме контрола на емисиите. В следващите няколко дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще дойде в България и ще подпишем Плана за възстановяване, увери Петков.

Кирил Петков посочи, че България ще има най-голямата инсталация за батерии в ЕС заради Плана за възстановяване, като Google биха могли да станат зелената технологична компания, вързана за проекта. Така правителството успяло да привлече интереса на Google.

Той посочи, че ЕС наистина е силен, когато е заедно. Това, което се научихме заедно е, че независимо от различията ни, да излезем с един глас. България трябва да бъде час от гласа, когато говорим за възстановяването на Украйна, настоя Петков.

Той увери, че интерконекторът с Гърция ще бъде довършен за 6 месеца.

Във връзка с презапасяването със зърно, Петков заяви, че няма да позволи децата му и българските деца да ядат радиоактивен хляб.