Министърът на правосъдието Данаил Кирилов проведе работна среща с председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с "фалшивите новини".

Рашидов представи на правосъдния министър резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим.

Боил Банов иска да се включим в борбата с трафика на ценности

Боил Банов иска да се включим в борбата с трафика на ценности

Той се срещна с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право

Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна, заяви Рашидов. Той посочи, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини и тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки.

Двамата обсъдиха и необходимостта от привличането на още по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Кирилов и Рашидов бяха единодушни, че трябва да се създаде единен европейски стандарт за борба с трите явления, който да бъде отразен и в българското законодателство.