Екоминистър Емил Димитров призова кмета на община Сапарева баня да спре достъпа на джипове до Рилските езера, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Министърът видя на място ситуацията със системно навлизане на превозни средства в района на Седемте рилски езера.

"През летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата и да се радват на красотите на национален парк. Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон", каза Димитров.

Това пренасяне с джипове е и източник на нерегламентирани печалби и умишлено съсипване на природата, категоричен е министър Димитров.

Не може заради печалбата на 20 души да се съсипва природата, а всички останали да наблюдават отстрани. Необходимо е местната власт да упражни правомощията си и да спре това, категоричен е Димитров.

Той припомни, че вече повече 10 години всеки ден джипове извършват превоз на пътници срещу заплащане, има стотици жалби, но никой не издава заповед пътят да се ползва само за спешни случаи, пожарна, полиция, паркова охрана и дейности по опазване на горите.

Министърът изтъкна, че пътят от началната станция на лифта до 17-ти стълб, където е границата на Национален парк "Рила" под хижа "Рилски езера", е общинска собственост.

За това и контролът трябва да се извършва от община Сапарева баня", обясни министър Димитров.

"Служителите от Паркова охрана, която е към Национален парк "Рила" имат правомощия по охрана от 17-тия стълб на горе, откъдето започва територията на парка. Дотам теренът е общинска собственост и е отговорност на местната власт да контролира достъпа", допълни Емил Димитров. Пътят се поддържа за да бъде използван при инциденти от съответните служби, поясни той.

Има достатъчно безплатни паркоместа за туристите около долната станция на лифта, които могат да избират да се качат пеша или да използват въжената линия, което е най-екологичният транспорт в планината.