Среща с обществеността на Крумовград проведе министър Вежди Рашидов, изслушвайки проблеми и въпроси на гражданите от района на Източните Родопи.

Проявата обаче беше бойкотирана от местната изпълнителна власт начело с кметицата Себихан Мехмед.

Междувременно стана ясно, че информацията за посещението на Рашидов не е подадена от пресцентъра на Министерството на културата, а от Bnagency.

В съобщението, разпратено до медиите, се припомня, че на пармламентарните избори тя определи Крумовград като „крепостта на ДПС", а Вежди Рашидов - като „враг №1 на ДПС" и стана с този политически бренд известна чак в европейския парламент като олицетворение на „езика на омразата".

Присъстващите на срещата граждани и граждански организации изразиха пред министър Рашидов и народния представител Цвета Караянева недоволството си от некомпетентната, бездействаща и корумпирана местната изпълнителна власт, монополизирана от една политическа партия и от една личност в последните години, което е довело до липсващи сгради и съоръжения за публични прояви.

Те изразиха недоволството си от занемаряването и мухлясването на читалищната библиотека, която е с изключително богат библиотечен фонд, до затваряне и рушене на регионалния музей, съхранил историята на община Крумовград и неговите бележити граждани.

Традиционната любов на някогашните общински власти към културни, литературни и музикални прояви и конкурси днешните крумовградски общинари са заменили само и единствено с любовта си към нагласяване и спечелване на конкурси за обществени поръчки с публични средства, парите от които да се връщат в личните им джобове.

„Не е нормално 50 млн. лв. да са предназначени за читалищата по Програмата за развитие на селските райони и по вина на досегашната администрация тези пари да не са дошли при вас по предназначение", обясни от своя страна министър Рашидов.

„Престъпление е, че сме стигнали до там, да затваряме читалища, театри и музеи заради лоши условия на труд и поради липса на безопасност за зрители и посетители", посочи още Вежди Рашидов.

„Трябва да спрем практиката държавната субсидия за културните средища да се разпределя порочно и неконтролирано от общините и местни дерибеи да казват на кой колко и как ще се даде по шуробаджанащина и по партийна линия," коментира той.

Въпреки икономическата криза няма да се закриват театри в страната. До края на годината с приемането на новия бюджет ще се наложат строги ограничения в министерството на културата, заяви в края на четиридневната си обиколка в кърджалийска област министърът на културата.

В Кърджали министърът каза, че предшественикът му Стефан Данаилов е похарчил 70% от бюджета на ведомството за сериозни капиталови разходи, а не за творческа дейност. На практика пари има за сега само за заплати.