Около 600 хиляди домакинства живеят с доход от под 205 лева на член от домакинството, което е на прага на оцеляването. Това заяви пред Хоризонт президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му това са бедстващи хора и техният брой се е увеличил с около 3% за последното тримесечие.

Той добави, че с 1.5% за три месеца са намалели домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец.

"Подкрепа":
Ситуацията е тежка, вдигайте доходите
Още...

Новите цени наистина втрещяват хората. Виждаме напрежение и в семействата. Ако не бъдат разрешени техните и нужди тревоги, естествено ще избият нещата в някакви протести", смята той.

Според него трябва да се направи „една малка стъпчица" през есента по отношение на пенсионерите, които са най-бедните в България.

"Ние смятаме, че диференцирана добавка, ако се даде еднократно преди Коледа, за между 20 и 50 лева, това ще струва около 60 млн. лева. На фона на 28 милиардния бюджет, с който разполага правителството, на фона на добрите показатели на неговото изпълнение, наистина има преизпълнение, има добри финанси. Ножът обаче вече е във кокала и трябва да се направят стъпчици", разясни той.

Президентът на КНСБ смята, че втората стъпка, която трябва да се предприеме през есента, е свързана с промяната на гарантирания минимален доход.

Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на електроенергията, поне. Искаме, освен към енергийната помощ, това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабите" допълни той.

Димитров повдигна и въпросът със заплащането в културата и в образованието.

Има 4 -5 изключително нископлатени категории и в културите и в образованието. Заплатата на учителите отново паднаха под средното за страната. Някъде около 15 млн. лв. са необходими, за да могат педагогическите заплати да мръднат нагоре с 20-30 лева", обясни президентът на КНСБ.

Той не пропусна да спомене, че КНСБ са възприели една идея във връзка с ДКЕВР, която е излязла на преден план и после "изчезнала в пространството" - да се създаде Парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР.

Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин", ясно заяви Димитров.