Трябва да решаваме проблемите на днешния ден, на утрешния ден и да гарантираме перспективата на работещите в дадените сектори, на техните възнаграждения, на техния достоен живот и сигурността им в условията на пандемията, породена от коронавируса. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума "Колективно трудово договаряне в сектор "Култура".

Разработени са общо два анализа в сектор "Култура" - те са отправната точка за коментарите, за изходите и предложенията, формулирани за подобряване на състоянието и ситуацията. Имаме достатъчно произведени хартии и аналитични материали, които описват нещата как се случват, как са се случвали и къде искаме да бъдат подобрени, обясни синдикалният лидер.

Той е убеден, че с анализите и материалите в сектор "Култура" ще бъде чуто най-важното за това какво трябва да се направи, за да се подобрят условията, предпоставките и степента на диалогичност и ефективност. Има съответни въпросителни в сектор "Култура", но ефективността в социалния диалог може да бъде по-голяма, посочи президентът на КНСБ.

Димитров очаква един прагматичен и продуктивен разговор за препоръки към Министерството на културата. Той ще очаква реакцията на ресорното министерство.

По думите му трябва да се направи анализ и изводи как диалогът в колективното трудово договаряне допринасят за развитието на съответните сектори и отрасли. Всичи, които работят за хора и с хора, са изложени на по-голям риск, предупреди Пламен Димитров.

Според него през 2020 г. всички преживели доста изпитания покрай кризата с коронавируса и предизвикателствата ще следват занапред. Пламен Димитров очаква отново страната ни да върви занапред, както досега.

Пламен Димитров очаква държавният бюджет за настоящата година да завърши на минус, тоест да бъдат дадени повече средства от необходимото. Той смята, че за някои сектори няма да има увеличение на заплатите.