С разгадаване на базисните принципи на коалиционната култура приключи двудневния семинар на управляващите в Боровец.

"Обгрижвай партньора, за да го обикнеш" - тази формулировка даде лидерът на ДПС Ахмед Доган при закриването на двудневния семинар на управляващите в Боровец.

Амбицирани да създадат условия и политики за цялостна модернизация на страната ръководствата на трите управляващи партии, парламентарните им групи и кабинетът обсъждаха в курорта как да подобрят координацията и взаимодействието между законодателната и изпълнителната власт.

В отделни заседания, при закрити за журналисти врати,  те дискутираха проблемите на външната политика и сигурността, правосъдието и реда, управлението на кризи, социалната, културната, образователната, финансовата, икономическата политики, проблемите на здравеопазването и развитието на регионите.

Обсъжданията в толкова широк състав на различните политики и на приоритетите на коалицията в навечерието на присъединяването на страната към ЕС дадоха повод на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев да  изтъкне, че макар преди 15 месеца коалицията да стартира с малко доверие, то нараства.

По думите му единството на коалицията проличава и в общата воля за подобряване на координацията между правителството и парламентарните групи. Политическият съвет на трите управляващи партии ще обсъди как да бъде прехвърлено това добро взаимодействие и на регионално ниво, съобщи той.

Като добра формула за по-директно общуване и като градивен начин да се лансират нови идеи определи двудневния семинар на Боровец лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Тези пленарни форуми и панелите могат да се превърнат в много сериозни генератори на проекторешения, коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган и подчерта, че вариативният подход може да се превърне в много важен коалиционен инструмент, особено след 1 януари.

"Това повишава и коалиционната култура и взаимодействието.  Явно имаме нужда от общуване, жадни сме един за друг", каза Доган.

Това,според него тепърва ще се очертае като нещо много значимо от гл. т. на по-високото качество на властта, защото както поясни - формалното и неформално взаимодействие трябва да резултира в по-високо качество на властта.