На коалиционен съвет по отбрана утре ще бъде представен проект на решение на "Демократична България" за военнотехническа помощ за Украйна. Това заяви депутатът от ДБ Атанас Славов пред журналисти, след като взе участие в съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

Това е проектът, който вчера "Демократична България" обяви от парламентарната трибуна. Документът вече е разпратен до коалиционните партньори и утре предстои по време на коалиционния съвет да бъде обсъден, обясни Славов.

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

ДБ започва консултации да дадем оръжия на Украйна

Свободата на Украйна е свобода за Европа

Запитан по какво проектът на "Демократична България" се различава от проекта на ГЕРБ, който по-рано днес бившият външен министър Екатерина Захариева искаше да бъде обсъден по време на заседанието на комисиите, Славов посочи, че "има някои нюанси разлики, най-вече правното основание е по-широко разписано". "Нашето предложение е да се даде мандат на Министерски съвет да предостави военнотехническа помощ, както и да се ползват налични фондове на НАТО и на ЕС в този смисъл, освен държавния бюджет", изтъкна Атанас Славов.

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

И ГЕРБ иска да подкрепим с въоръжение Украйна

Помагане на жертвите не означава въвличане в конфликта, изтъкна Митов.

В отговор на въпрос какво би съдържала военнотехническата помощ за Украйна, Славов заяви, че това е въпрос, който се преценява от компетентните власти. Ние даваме общия мандат на Министерски съвет да предостави такава помощ, а каква точно ще се предостави, зависи и от желанието на Украйна.

МО: За даване имаме само бронежилетки и каски

МО: За даване имаме само бронежилетки и каски

Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени от нас

Вероятно не става дума за големи платформи като ракети и самолети, самите ние имаме дефицит на това оборудване. Става дума за конвенционални оръжия, които нашият военно-промишлен комплекс произвежда, посочи Славов. Не ни притеснява такава помощ, коментира той и допълни, че помощта за нападнатия е помощ за възстановяване на мира и отблъскване на незаконната агресия.

БСП не помръдва: Помощта за Украйна вече е гласувана, хуманитарна

БСП не помръдва: Помощта за Украйна вече е гласувана, хуманитарна

Решението не е отменяно, то се спазва и трябва да продължи до се спазва

Решението на коалиционния съвет по отбрана е обвързващо за формациите от мнозинството, но в крайна сметка трябва да се гласува в пленарна зала, каза още Атанас Славов и добави, че е ясно, че БСП няма как да подкрепи такъв проект.