Посочване на проблемите и предлагане на решения в отделните ресори се заканиха да дадат "Ранобудните" студенти. Те започват обществени дебати и кръгли маси по различни теми, като до голяма степен ще използват изградената структура на министерствата в държавата.

Като краен резултат от студентската инициатива трябва да излязат готови решения, които политиците да чуят и да приложат в управлението на държавата, стана ясно от днешната пресконференция на "Ранобудните" студенти в окупираната аула на Софийския университет.

Първата фаза на обществените дебати ще включва конференция и излагане на различни позиции, като отделните работни групи ще се състоят от 8 студенти, 4 публични личности и 4 експертни в съответния ресор.
На втория етап ще се организират кръгли маси, на които да се достигне до определени предложения за решения.
На третия и последен етап експертите и публичните личности ще отстъпят правото на самите студенти, които ще гласуват решенията.

„Започваме този обществен дебат с ясната цел, че искаме резултатът да бъде по-добро бъдеще за нас – младите хора на България“, посочи един от неформалните лидери на Ранобудните студенти Ивайло Динев. Той бе категоричен, че крайният резултат от инициативата трябва да бъдат назовани проблеми и готови техни решения.

Динев и неговите колеги обаче отново настояха, че нямат никакви политически амбиции и не са съгласни с идеята, че трябва да основат своя партия, за да се изпълняват исканията им. Студентите остават на мнение, че искат да бъдат част единствено от гражданското общество, което да налага дневния ред политиците.

„Ние казваме какво искаме и какво считаме за правилно“, настоя Ивайло Динев, като според него, когато една обществена група заяви желание за нещо, то представляващите я в Народното събрание да го изпълнят. „Ние сме отдолу, а те са наши представители и трябва да изпълняват", настоя той.

Запитани какво се случва, ако въпреки това политиците все пак не изпълняват техните искания и не са готови да приложат изведените от тях решения, Ранобудните студенти отвърнаха, че тогава следват нови и още по-масови протести, както в настоящия момент.

Позицията на окупиралите една от най-знаковите зали в Ректора студенти относно сегашното управление остава непроменена, като според тях кабинетът „Орешарски“ е делегитимиран и трябва да подаде оставка.
Утре студентите ще се включат в протеста #ДАНСwithme, който ще отбележи точно 6 месеца от началото на протестите.

Припомняме, на 14 юни няколко хиляди българи излязоха пред Министерски съвет заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Народният представител от ДПС се оттегли почти светкавично, но назначението му отпуши протестна вълна, която вече 6 месеца изкарва на улицата недоволни граждани, настояващи за оставка на правителството, разпускане на 42-рото народно събрание и нови парламентарни избори.