Коледните добавки за пенсионерите и увеличаване броя на домакинствата, които ще получават енергийни помощи е на път да стане предложение в новия парламент, за което Атака и ГЕРБ може да гласуват заедно.

Лидерът на партия Атака Волен Сидеров заяви, че той е склонен да подкрепи предложението на ГЕРБ - парите, постъпили от продажбата на парникови емисии, да отидат за коледни надбавки за пенсионерите, както и за разширяване обхвата на енергийните помощи.

Пред News.bg Сидеров уточни, че за него няма значение, че това се предлага от ГЕРБ. „Аз дори ще призова депутатите от БСП да подкрепят тази мярка, нали са социална партия", посочи той.
Лидерът на Атака допълни, че щом пенсионерите ще получат коледна надбавка това е добре и те трябва да знаят това още от сега. "Би било хубаво, ако мине", бяха точните думи на Сидеров по отношение на предложените текстове.

Тази подкрепа на практика означава, че има възможност ГЕРБ и Атака за първи път да гласуват заедно и то по ключов законопроект, какъвто е този за актуализацията на държавния бюджет. По този начин ще бъдат изменени и разчетите на правителството и управляващото мнозинство.

„В случая няма смисъл да се правят упражнения по ирония и да се коментира кой има право на социални предложения и дали те са популистки или не", коментира по-рано от парламентарната трибуна Сидеров.
„Става дума за съдбата на много хора, които зависят от дърва и въглища, така че аз подкрепям това предложение, независимо откъде идва", категоричен бе Сидеров.

По думите му това предложение ще даде някой друг лев на „живи хора", за които е важно да получат пари на ръка. „Кой го предлага и дали флиртува с избирателите - за Атака не е важно, нека да флиртуват", посочи лидерът на националистите.

Той се обяви и за определянето отсега на коледна надбавка за пенсионерите и призова финансовия министър Петър Чобанов да даде морално уверение, че това може да се случи, независимо че няма как да бъде внесено като предложение.

За да получат най-бедните пенсионери по 50 лева, това ще струва 75 милиона, изчисли Сидеров и веднага посочи, че тези пари могат да се вземат от огромния бюджет на БНТ и БНР, които възлизат на общо 112 милиона лева, както и от поправката в Закона за политическите партии, която от Атака подготвят и според която партийните субсидии трябва да отпаднат за всички партии, каза пред депутатите лидерът на Атака.ю
„Нека направим така, че хората, които гледат тези дебати да научат и да разберат, че ще получат някой лев - за енергийна помощ или за коледна надбавка", завърши изказването си от трибуната Сидеров.

Аритметиката сочи, че ако националистите и ГЕРБ мобилизират всичките си депутати, те могат да прокарат това предложение, тъй като в момента - заради казуса „Пеевски" ДПС и БСП имат общо 119 народни представители.