Коледните подаръци за децата в Босилеград, които бяха върнати от сръбски митничари, ще стигнат до децата, съобщи БНР, позовавайки се на МВнР.

ВМРО предупреди за гавра с българи в Босилеград и спрени на границата детски подаръци

ВМРО предупреди за гавра с българи в Босилеград и спрени на границата детски подаръци

Искат спешна реакция от българското външно министерство

По-рано през деня е имало разговор между премиерите на България и Сърбия - Бойко Борисов и Ана Бърнабич. По време на телефонното обаждане е станало ясно, че върнатите вчера от сръбско-българската граница 180 пакета коледни подаръци за децата в Босилеград, ще стигнат до децата на града.

Като причина за решението на митническите власти е било посочена липсата на необходимата документация за част от хранителните продукти.

Инициативата за подаръците е на Столичната община. Изненадите са били закупени от дарители.

Външният министър Екатерина Захариева определи върнатите от митничарите подаръци като неприятна случка. Тя отбеляза, цитирана от БНТ, че двете страни са се разбрали да има по-добра координация, за да не се допускат подобни случаи в бъдеще.

Нека да не допускаме такива недоразумения да развалят детски празници, по никакъв начин не желаем да вредят на двустранните отношения, каза външният министър. Захариева уточни, че причината е, че част от лакомствата не са придружавани с необходимите санитарни документи, но в буса е имало и други подаръци.

Вицепремиерът допълни, че сръбският закон за защита на малцинствана е добър и припомни, че правата на малцинствата са едно от задълженията на Сърбия в предприсъединителния процес.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус отбеляза, че казусът е разрешен бързо. По думите му случаят не е тенденция, а е отделен инцидент.

Заместник-кметът Тодор Чобанов заяви, че повече от 10 години Столичната община организира различни културни и образователни дейности в съседни общини, в които има български малцинства.

Както всяка година, организираме и тази година коледно тържество, където подаряваме на децата пакети с книги на бългаски език и лакомства, обясни Чобанов.