Във всяка секция трябва да има представител на държавата. Над 700 души ще бъдат командировани зад граница, за да може това да се осъществи. Това заяви на брифинг заместник-министърът на външните работи Иван Кондов.

Всички срокове за организиране на изборите извън страната са спазени. Това се дължи до голяма степен на доброто сътрудничество между МВнР и ЦИК. Развихме добри взаимоотношения, подпомагащи организацията на изборния процес, отбеляза Кондов

Той отбеляза, че вотът на 9 юни се е оказал предизвикателство, защото за първи път съвместно ще се проведат избори за Народно събрание и членове на Европейския парламент.

По думите му машините за вота ще пристигнат между 27 и 29 май. След това ще започне тяхното изпращане, поясни той. Кондов посочи, че с машини ще се гласува в 245 секции извън страната.

Той допълни, че секциите в чужбина са общо 769 на брой, в 60 държави. В 378 секции ще се проведат избори и за Европейски парламент.Избори за ЕП се провеждат в страните-членки на ЕС, а извън тях - само в дипломатическите представителства, каза още Кондов.

Председателят на Работна група "Избори" Светлан Стоев заяви, че най-много секции има в Турция - 166. Секциите във Великобритания и Северна Ирландия са 118, в Германия - 103, в Испания - 64, в САЩ - 55, в Гърция - 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), в Италия - 27, в Нидерландия - 24, в Белгия и Канада - по 16, а вАвстрия и Франция - по 15.

Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители ще има в 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за изборите за Народно събрание, уточни той.

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

Машинно гласуване ще има в 245 секции в чужбина