Депутатите предлагат намаляване на броя на занаятите у нас. От 129 те съкращават списъка до 57. Това предвиждат промени в Закона за занаятите, обсъдени днес от народните представители.

Занаяти по закона са везбарството, звънчарството, художественото плетиво, художествената обработка на камък, калайджийството, тенекеджийство, коминочистене, коларство, бъчварство и др.

Народните представители предлагат още всеки занаятчия да се регистрира по ДДС. Така се дава възможност занаятчиите да могат да си възстановяват средствата, вложени в производствени материали.

Също така занаятчиите ще се вписват в регистър БУЛСТАТ.

Членството в занаятчийска камара вече ще е доброволно, а не задължително, както беше до сега. На занаятчиите ще се признават държавни дипломи, издадени от легитимни учебни заведения.

Отпада задължението занаятчиите да се явяват на изпит през занаятчийската камара. Нашите традиции са в занаятите, изтъкна председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров.

Според него, за да има страната ни силна икономика, трябва да се развиват различни пазарни ниши, включително и занаятчийството. Той скочи срещу предложението на ГЕРБ за оряз ването на списъка на занаятите.

Според Мая Манолова изваждането на някои занаяти от списъка, ще ги направи напълно безконтролни. Тя се опасява, че извадените от списъка занаяти ще отидат в сивия сектор.