Антикорупционната комисия към НС е подготвила серия от въпроси към трима министри от кабинета, като се надява те да бъдат изяснени на някои в следващите седмици по време на парламентарния контрол.

Покани за изслушване ще бъдат изпратени до Мирослав Найденов, Десислава Атанасова и Лиляна Павлова, а въпросите, на които трябва да отговарят са формирани въз основан на постъпили в комисията сигнали.

Председателят на комисията Бойко Великов обясни, че става въпрос за проблеми, които са от обществена значимост и има нужда да се заяви ясна позиция по тях и да се уточнят действията, които предприема изпълнителната власт.

Най-вероятно първи на парламентарната трибуна ще застане земеделският министър, който да отговаря по актуални въпроси, свързани с новата наредба за горския сектор. По думите на Великов в някои от сигналите са посочени непреодолими пречки пред малките и средни предприятия, които са пренебрегнати в дърводобива и така се създават условия за корупция.

Питания към Найденов ще има и по отношение на контролираната сеч, дървата за огрев и материал, който се изнася за Гърция.

Няма да бъдат пропуснати и станалите скандални напоследък връзки с обществеността на министерството, като според Бойко Великов това също е една много рискова зона за корупция.

Въпросите към регионалния министър ще бъдат свързани с незаконното строителство.
Последният парламентарен контрол, който беше извършен от комисията беше с предишния министър Росен Плевнелиев. Той отговори на серия от въпроси, но останаха някои недоизяснени по различни политически обстоятелства и сега трябва да се доуточнят, обясни Великов и даде за пример строителството на къмпинг Корал и Златна перла, Странджа и проблемите за застрояването на Пампорово.
Други въпроси към Павлова са свързани с нарушения при строителството на АМ „Люлин" и има ли причини за нейното оскъпяване.

Здравният министър Десислава Атанасова ще отговаря на питания свързани предимно с лекарствената политика и здравно неосигурените лица. Постъпили са сигнали за корупционни практики в болничните заведения, конкретно в "Александровска" и "Пирогов", с цел ограничаване източването на здравната каса са подготвени и въпроси към нейния шеф.