Комисията по досиетата е изпратила писмо до БСП с искане да се проверят за принадлежност към ДС нейните председатели, заместник-председатели, членове на ИБ и на Конгреса.

Това очаквано вбеси червените. Във вътрешната парламентарна комисия представителите на левицата изразиха възмущението си от това действие на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и отново лансираха проекта си за закриване на комисията. Такова писмо се оказа е постъпило и в ГЕРБ, стана ясно от думите на Цветан Цветанов.

Комисията по досиета иска да се предоставят данните на членовете на ръководните органи на партията. Ще се проверяват ръководствата от 10 ноември 1989 година до сега.

Миналото трябва да бъде прочетено обективно без необходимите спекулации, но действително това минало трябва да бъде прочетено от специалисти и това по никакъв начин да не накърнява интересите на страната, аргументира възмущението си червеният депутат Атанас Мерджанов.

Той обвини в тенденциозност спрямо столетницата Евтим Костадинов. Освен това с това писмо и очертания хоризонт на проверка комисията по досиетата целяла да си осигури поне още две-три години работа.

Приемате ли такъв подход, ядоса се и Красимир Янков.

Цветан Цветанов обясни, че трябва да се спазва закона и е разпоредил да се предоставят данните на ръководителите на ГЕРБ.

Аз съм сигурен, че това дори и Методи Андреев не би го подкрепил, пошегува се Атанас Мерджанов с най-запаления борец срещу ДС.

Това писмо стана повод червените пак да се опитат да закрият комисията на Евтим Костадинов. 26 години след началото на демократичните промени трябва да се затвори страницата, настоя Красимир Янков. Масово хората смятали, че работата на комисията по досиетата е недобросъвестна.

Съществуването на такава комисия пречело на службите да набират секретни сътрудници. Те се притеснявали да сътрудничат на службите заради възможността някога в бъдещето да бъдат тормозени или пък да бъдат изнудвани техни близки.

Самият генерал Атанас Атанасов също е на мнение, че един ден комисията по досиетата ще бъде трансформирана, но това време още не било дошло. Иначе законът на левицата за закриването не мина. Само четирима бяха "за", един "въздържал се" и десет гласуваха "против".