Парламентарната група НДСВ е силно разтревожена от едностранното, непредизвестено и непредизвикано от България спиране на доставките на природен газ от Русия.

Това се твърди в официална декларация на движението, прочетена от председателя на партията Пламен Моллов в парламента. Според жълтите спирането на доставките е довело българската икономика до криза за природен газ и големи загуби.

Поради тази причина НДСВ предлага компенсиране на загубите в икономиката и предотвратяване опасността от възникване на подобни кризи в бъдеще.

Едностранната зависимост на страната от доставки на руски газ се оказа заплахата за националната сигурност на страната, се посочва още в изразената позиция.

От НДСВ настояват българското правителство да предприеме необходимите стъпки за получаване на незабавно и пълно обезщетяване от страна на Русия.

Партията се обявява и за предоговаряне на условията за доставки на природен газ от Русия, като се предвиди създаване на гаранционен фонд, съхраняван в трета страна за незабавно обезщетяване на загуби.

От НДСВ допълват, че е необходимо правителството да поиска от Европейската комисия финансова, политическа и техническа помощ за изграждане на реверсни връзки с газопроводната мрежа на съседните държави.

От движението настояват в 7-дневен срок кабинетът да даде отчет за използването на получените от Европейския съюз финансови компенсации за 4-те години предсрочно затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", както и каква част от тях са изразходени за изграждане на АЕЦ „Белене".

Декларацията завършва с искане правителството в двумесечен срок да проучи и докладва пред Народното събрание за юридическите и технологични възможности за изграждане на 7 и 8 блокове на АЕЦ „Козлодуй".

Припомняме,