Близо 300 души, разделени на два лагера, се събраха пред Паметника на съветската армия в столицата.

Пред самия паметник десетина души направиха жива верига с плакати с надписи: „Стига руски паметници!", „Не сме русофоби, но не сме и роби", „Антифашисти срещу фетишизма на комунизма", „Който ще ни освободи, той ще да ни зароби (В. Левски)", „Посрещнахме ви с мир, изпращаме ви с мир". Те скандираха „Комунисти и фашисти, всичките сте терористи!".

По-голямата част от присъстващите настояват паметникът да бъде демонтиран и пренесен например в Националния исторически музей. Те изтъкнаха, че руската армия е влязла безпрепятствено в България, след като страната ни е отворила границите си за нея, но след това същата тази армия ни е окупирала.

Протестиращите посочиха, че вече няма Съветски съюз, а страната ни е член на Европейския съюз и трябва да се държи като такъв. Те предложиха на мястото на паметника може да се издигне такъв на кан Аспарух.

Този паметник не е издигнат в памет на нито един загинал, тъй като съветската армия не е дала нито една жертва, посочват още инициаторите за премахването на паметника.

От лявата му страна се бяха събрали значително по-малко представители на леви партии и организации. Те изтъкнаха, че този паметник не е комунистически символ, а антифашистки. Според левите, голяма част от които - младежи, съоръжението трябва да остане на мястото си. Те споделиха, че имат информация, че има план да се строи мол на мястото на съоръжението.

„Този паметник е построен 10 г. след '44-та година в този вид в народни пари в чест на избиването на няколко хиляди антикомунисти". Това заяви Петър Величков от инициативния комитет пред news.bg по повод искането за демонтиране на паметника.

Той коментира, че съветската армия не ни е освободила, а ни е окупирала. „Ние сме единствената страна в Европа, която е спасила евреите и е пуснала съветската армия без нито един убит", посочи Величков.

Той подчерта, че има сключена спогодба през 1992 г. между България и Русия за опазване на културни ценности и този паметник не попада под нейна защита. „С това се спекулира от БСП. Крайно време е хората да разберат, че в България се пазят военни гробища и костици, но тук няма никой погребан, тъй като няма и убити", допълни още той. Освен това Съветският съюз и Варшавският договор отдавна са ликвидирани, а ние сме членове на ЕС, посочи като мотив Петър Величков.

„Не виждаме какво място има този паметник в една европейска столица", недоумява инициаторът. Според него на това място би трябвало да има паметник на Васил Левски или на хан Аспарух. „Ние не сме задунайска губерния - това са плановете на азиатския департамент от няколко века, според които България трябва да бъде присъединена към Русия", катетгоричен е Величков.

Той изтъкна, че в нито една европейска столица от Източния блок, където има жертви на съветската армия, няма подобни паметници. „Нямаме нищо против руските хора. Имаме против това да се наслагва върху русофилството съветофилство и то да измества русофилството", допълни Величков.

Въпросът за демонтирането на паметника не е от сега, а от '89 г. „През 1993 г. Столична община взема решение паметникът да бъде демонтиран, но тогава БСП използва руското посолство и благодарение на тази връзка от МВР пристига човек, който казва, че паметникът няма да се демонтира по заповед на вътрешния министър",  разказа Величков.

Той добави, че на това място преди влизането на съветската армия е имало детска градинка. Тогава децата са били изгонени, а оградата на градинката е преместена и в момента е ограда на партийната резиденция „Лозенец".

„Когато една държава строи мраморни паметници на окупаторите си, вместо детски градини, старчески домове или нещо друго, то такава държава пропада", коментира Петър Величков. Той допълни, че за това днес всеки млад човек се опитва да „избяга" от България.