Общо 19 държави кандидатстват за домакинство на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Седалището на агенцията наложително трябва да се премести заради излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Българската кандидатура беше решена по време на последното заседание на правителството, на 31 юли тази година. В официално писмо премиерът Борисов информира председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за кандидатурата ни.

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Какви са шансовете на София да поеме Европейската агенция по лекарствата?

Проектът на София бил 4 страници. Проектът на френския Лил - 100 страници

Българската стопанска камара () инициира кандидатурата ни за седалище на ЕАЛ. Идеята датира от септември 2016 г.,когато единствен конкурент на страната ни беше Швеция.

Кандидатурите на 18-те ни конкурента към момента са професионално подготвени и лесно могат да бъдат сравнени с нашата.

Ние сме единствената държава, която не е създала специален сайт за кандидатурата си, а това е важен елемент от имиджа на страната, посочват от БСК.

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

МС иска София да приеме Европейската агенция по лекарствата

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон, тя трябва да бъде преместена заради Брекзит

От стопанската камара се възмущават на пропуска в българската кандидатура и го намират за недопустим. От БСК изтъкват, че времето за подготовка на кандидатурата ни е било напълно достатъчно.

До края на септември Европейската комисия ще преглежда внесените кандидатури, а решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември 2017 г.