Машинният вот не е изборът на българите. 600 000 хиляди души по-малко гласуваха на последните избори в сравнение с първите. Такъв извод направи проф. Михаил Константинов в студиото на БНТ, където той първо коментира освобождаването си начело на "Информационно обслужване".

Истината е, че лишихме над половин милион българи от право на глас - много от тях казаха, че не искат или не умеят да гласуват с машини", заяви Константинов и посочи цифри от активността в различни секции.

На въпрос дали машините не намаляват купения вот, математикът се опита да бъде ироничен: "Ако искате да ми кажете, че вътрешният министър е уплашил хората, които купуват вот, то нека да му построим паметник като на Супермен."

Цветелин Кънчев обясни ромския вот - страх от машините и стрес от Рашков

Цветелин Кънчев обясни ромския вот - страх от машините и стрес от Рашков

Бойко Рашков направил много добър нокдаун на дилърите

Иначе според Константинов математиците не могат да бъдат изчегъртани - "докато има човешки свят и интернет, то те ще бъдат там. Значи ще ги има и след като мен няма да ме има." Той все още е член на "Информационно обслужване" и така ще бъде до 16 август. Самият той е гласувал за своята оставка - "Нищо драматично няма в това. Това, което виждаме последните години и месеци е, че човек трябва да знае кога трябва да си отиде", обясни Михаил Константинов и увери, че по никакъв начин не е обиден. Точно след това обаче обясни, че "трябва да има една етика, която да се спазва" и да не се пренебрегва човекът. "Когато прекратяваш отношения с някого го викаш и му казва. При мен бе неутрално, но у нас се въведе една система, която пренебрегва човека, с който се разделяш. А не осъзнават, че те са следващите", допълни той. "Няма да коментирам дали заради професионални критерии ме освободиха. Аз гласувах за това."

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН - 24.08%, ГЕРБ-СДС - 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%...

За резултатите от изборите проф. Константинов заяви, че те са напълно коректни и законни, разкритикува обаче начина, по който ЦИК е разпределил мандатите. "От ЦИК си приеха едно правило, според което при равни остатъци от изборните резултати, то печели по-малката партия. Никога не е имало такова нещо!" Той разкритикува и тежестта, която имат гласовете от чужбина - 3 мандата за ИТН, два за ДПС и един за ДБ.

По думите на Константинов "майсторски" е била сформирана ЦИК и уточни - "с майсторска лъжа" и с няколко забележителни манипулации, чрез които ГЕРБ да получили по-малко места в Комисията от това, което им се полага.

Първи заявки на ЦИК: Секциите в чужбина и предизвикателството на машините

Първи заявки на ЦИК: Секциите в чужбина и предизвикателството на машините

Атаки ще има от всякакви партии, от всякакви интереси, но те не трябва да се пренасят в ЦИК, предупреди Радев

Голямата новина е за лъжите, с които сме заобиколени. Те са чудовищни, посочи и Михаил Константинов и премина през темата за коронавируса и епидемията. На въпрос обаче толкова ли е драматично, че ГЕРБ си отиват от власт, Константинов започна да говори за това, че си отива цялата християнска цивилизация и разви теза за апокалипсиса с отмирането на цивилизациите. Малко по-назад е процесът в бившите социалистически държави като у нас, Полша и Унгария, според Константинов. 

 "Бялата християнска цивилизация загива, това е видно и с просто око", заяви Михаил Константинов.