Конституционният съд върна жалбите относно законността на изборите на 5 октомври за разглеждане от Върховния административен съд (ВАС). Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на съда. Като основание за връщането се изтъква, че жалбите не са били мотивирани.

Съгласно закона всяко искане до Конституционния съд следва да бъде надлежно мотивирано. В това отношение законодателят не прави изключения. Конституционният съд изтъква, че когато е сезиран Върховният административен съд, е длъжен да извърши самостоятелна проверка на твърденията им и да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения, с които да мотивира диспозитивната част на искането за оспорване на законността на произведените парламентарни избори.

Исканията в случая не съдържат мотивирана част на обстоятелствата, на които се основават, а така също не съдържат и петитум - не е посочено в какво се състои искането, посочват още от Конституционния съд.

В КС постъпиха искания от Върховния административен съд относно законността на изборите за народни представители, произведени на 5.10.2014 г. и оспорени от редица кандидати за народни представители. Сред тях са представители на ББЦ, ГЕРБ, Патриотичен фронт, Реформаторите, БСП „Лява България" и други.