Командващият българските военноморски сили контраадмирал Митко Петев се срещна днес във Варна с командващия Шести американски флот вицеадмирал Лиса Франкети. На нейния професионализъм и лидерски умения е поверено управлението на флота в нелек за международното сътрудничество в черноморския регион момент, предаде БНТ.

Двамата висши военни обсъдиха сътрудничеството между флотилиите на България и САЩ.

Вицеадмирал Франкети беше посрещната с официална церемония пред щаба на Военноморските сили. Тя е за първи път в България в качеството си на един от най-високопоставените военни в американската армия. Твърди, че тайната на нейната бляскава кариера е в умението й да се учи и да работи в екип.

"Моето тайно оръжие са моите моряци. Също както и контраадмирал Петев, през годините аз имах възможността да работя с превъзходни военни моряци, от които се учех. Другата тайна е да обичаш работата си и да я вършиш със страст и ентусиазъм." - споделя вицеадмирал Франкети.

Синхронизирането на работата и сближаването на съставите на двата флота е от решаващо значение, констатираха командващите на българските военноморски сили и на Шести американски флот.

Веднага след протоколната си среща те се отправиха в открито море на съвместно военно учение. В него освен американския военен разрушител, пребиваващ в Черно море, за първи участват и четирите високоскоростни лодки, получени от нашите военноморски сили като подарък от американския флот.

САЩ подаряват патрулни лодки на българските ВМС

САЩ подаряват патрулни лодки на българските ВМС

Могат да се използват за патрулиране, ескортиране, спасяване и бординг операции