Приключи обявената от МДПБА открита процедура за сключване на рамково споразумение за възлагане на обществена поръчка с предмет "Разширение и доизграждане на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер 112".

Оферти представиха фирмите Консорциум "Сименс - Електрон прогрес" (изпълнител на пилотния проект в столицата), "Контракс" ЕООД и "Ериксон Телекъмюникейшънс България" ЕООД.

След разглеждане на документацията и оценяване по критериите за изпълнение на поръчката, за изпълнител беше определена фирма "Контракс" ЕООД, която предложи и изгодна ценова оферта.

В резултат на това между МДПБА и фирмата се сключи рамково споразумение за възлагане на обществена поръчка за разширение и доизграждане на национална система за спешни повиквания 112.

Центрове 112 ще бъдат изградени във всеки един от районите за планиране, определени със Закона за регионалното развитие.

Амбицията на МДПБА е до края на 2008 г. центрове 112 да бъдат изградени в Русе, Бургас, Варна, Монтана и Пловдив.


Министерският съвет осигури от бюджетния излишък на страната 48 млн. лева за доизграждане на националната система 112.

Средствата се разпределят между институциите, отговорни за проекта, както следва:

  • Министерството на държавната политика при бедствия и аварии получава 26 млн. лева за изграждане и оборудване на регионалните центрове 112 и провеждане на конкурсите и обученията за персонала
  • Министерството на вътрешните работи - 6 млн. лева за изграждане връзките за полицията и пожарната.
  • Министерството на здравеопазването получава 3 млн. лв. за осигуряване свързаност на линиите на "Бърза помощ"
  • Държавната агенция за информационни технологии и съобщения получава 13 млн. лева за доизграждане на националната оптична мрежа.