Водачът на евролистата на Лидер с Новото време Емил Кошлуков за пръв път публикува обвинителния акт, с който е пратен за шест години в затвора.

Обвинението е за противодържавна агитация и пропаганда.

Документът е публикуван във Facebook и на страницата на Новото време.

Кошлуков е бил обвинен по член 108 от Наказателния кодекс на Народна република България.

Предоставяме ви пълния текст на документа:

„Редник Кошлуков завършил ЕСПУ с преподаване на английски език „Г.Кирков" в гр. Пловдив с успех 5.93 след което кандидатствувал в СУ „Кл.Охридски" и бил приет във филологическия факултет - специалност английска филология.

По време на обучението си в гр. Пловдив и в гр. Пазарджик редн. Кошлуков попаднал в нездрава среда и постепенно у него се оформили възгледи, противоречащи на социалистическия мироглед.

Заедно със свои другари прочел книгата на Ж.Желев „Фашизмът", тълкували я превратно и лично Кошлуков разпространявал враждебни за социалистическия строй в НРБ твърдения. За това си поведение през юни 1984 година, той бил предупреждаван в гр. Пазарджик от органите на Държавна сигурност.

Преди постъпване в казармата, редн. Кошлуков често слушал предавания на вражеските радиостанции „Свободна Европа" и „Гласът на Америка", официалните осведомителни бюлетини на ББС, безкритично възприемал вражеската пропаганда и у него се оформили антисоциалистически и антисъветски убеждения.

Сам попаднал под влияние на идеологическата диверсия на противника и изградил у себе си антисоциалистически убеждения, обвиняемият станал активен проводник на вражеската идеология и пропаганда, стремял се да насади враждебни възгледи между военнослужещите в поделението.

В поделение 24260-Елхово редн. Кошлуков систематически разпространявал между военнослужещите твърдения за „необятните възможности"за изграждане на благосъстояние в западните държави, правил неблагоприятни сравнения с положението на работниците в НРБ.

Той е твърдял и , че заплатите стигат само за задоволяване на най-непосредствените нужди на трудящите се, докато на Запад дори безработните получават помощи, които им позволявали да летуват в България.

Обвиняемият разпространявал твърдения, че умишлено в НРБ се поддържа по-нисък стандарт на живот, за да се държат в подчинение по-лесно работниците, че офицерите от Народната армия получават незаслужено големи заплати за сметка на останалите трудящи се.

В други случаи редн. Кошлуков събирал около себе си група военнослужещи, пред които разпространявал злостни и неверни твърдения за българо-съветските отношения, за социалистическото общество в СССР и положението в Източна Европа след Втората световна война.

Твърдял, че това не е било освободителна война за народите от Източна Европа, а за вземане на териториите им от съветската армия.

Често разпространявал вицове с политическо съдържание, в които злостно се осмивали български и съветски ръководители, твърдял, че съветската армия без никакво повикване навлязла в Афганистан, по който повод разказвал и съответен антисъветски виц.

Деянието на редн.Кошлуков съставлява престъпление по чл.108 от НК, тъй като с цел да отслаби властта в НРБ и да й създаде затруднение, проповядвал антидемократична идеология и разпространявал клеветнически твърдения, засягащи държавния и обществен строй в България