Програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков се извини за неприличния жест, който направи в предаване и доведе до протест и искания за оставката му. Той обаче се оправда, че е бил провокиран да действа по този начин. Това направи той в преаването "Още от деня" по БНТ, на което е и водещ, предаде "Сега". 

"Мисля, че дължа извинение за неприличния жест. Той, разбира се, бе провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ. Но това не ме оправдава. Първо, защото съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора. Второ, защото имам достатъчно опит като водещ и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. И като дисидент, и като политически затворник, и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-тежки ситуации. Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям мойте извинения. Няма да се повтори. Но трябва да добавя, че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. По-възпитано, но ще реагирам", заяви Кошлуков.

Протест пред БНТ поиска оставката на Кошлуков заради неприличния жест

Протест пред БНТ поиска оставката на Кошлуков заради неприличния жест

Демонстрантите ще се събират всяка вечер…

Припомняме, че в петък Кошлуков на два пъти показа среден пръст с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред?", зададен към единия от гостите в студиото - Борислав Сандов от "Зелените". Повод за репликата беше поредното шествие в защита на Пирин от четвъртък вечерта, което стигна до БНТ с искане за оставката на Кошлуков.

Той от своя страна потърси сметка на Сандов за поведението на протестиращите. Съпредседателят на "Зелените" обясни, че не носи отговорност за действията на неидентифицирани участници и дори допусна, че става дума за провокация.

Преди това стана ясно, че той ще бъде наказан. Това се казва в официална позиция на генералния директор на медията Константин Каменаров.

Съветът за електронни медии (СЕМ) най-вероятно само ще наложи глоба на обществената телевизия за нарушаване на "добрите нрави". Санкцията за медията е от 3 000 до 15 000. Изискан е спешен доклад от експертите по казуса "Кошлуков", който ще бъде обсъждан на заседание на регулатора във вторник.