Президентът Румен Радев е бил уведомен, че е имал контакт със заразен с коронавирус. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос за теста на държавния глава и прекратеното му посещение в Естония.

Проф. Ангелов обясни, че в петък е имало събитие, на което президентът е бил в контакт. В неделя излязъл резултата от ПСР теста и от проведените разговори с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че всички контакти лица са били уведомени, включително и президента Румен Радев.

Припомняме, вчера от президентската администрация информираха, че и трите теста на президента Румен Радев, взети за последната седмица, са отрицателни.

По отношение на протеста пред здравното министерство срещу носенето на маски на открито, проф. Ангелов заяви, че му е трудно му да коментира хора, които заявяват политически искания. Да гориш маски пред МЗ е зловещо тогава, когато има лечебни заведения, които имат нужда от тях да спасят медицинските служители. Това е безотговорно поведение и заставам зад думите си, разкритикува здравният министър протестиращите.

Ако някои счита, че заповедта на министъра са незаконни точно ценностите на демокрацията дават решението, а съдебните власти могат да се произнесат, коментира настоящият здравен министър.

Според здравния инспектор доц. Ангел Кунчев мерките са със сравнително къс хоризонт на изпълнение - до края на ноември. Никой не твърди, че носенето на маска предпазва на 100%, само че всяка една стъпка и мярка, която бъде изпълнявана, намалява риска с повече от 90%, обясни той.

Няма да затваряме държавата, няма да блокираме селища, но ако не го променим няма да можем да спрем стръмната тенденция. Не е лошо да се кара ски и да се ходи на планина - така се укрепва тялото ни, но лошото е, ако цял ден караме ски, слезем в хотела, застанем на 1-2 метра един от друг, пием по едно питие и започнем да пеем, да викаме и тогава рискът се увеличава, предупреди здравният инспектор.