Българските политици нямат смелост да защитят евроатлантическия избор на България.

Такава позиция изрази пред bTV премиерът през периода 1998-2001 г. Иван Костов.

"След президента Плевнелиев не съм чул нито един политик, който да защити евроатлантическата кауза, от която толкова силно зависи сигурността и благоденствието на България... Мълчат - и отляво, и отдясно мълчат. Как може толкова страхливи хора да отидат в политиката?" - заяви Костов.

Той допълни, че професията на политика е свързана с тежък сблъсък на характери, на смелост, устойчивост, на противодействие - когато се предприемат действия, които срещат съпротива.

"Толкова сложна професия, която иска много кураж иска, компетентност, иска подготовка... Не отивайте там да сте мъртви души! (...) Защо отиват там да защитят Путин ли?" - каза още експремиерът.

Той подчерта, че коментира актуалните процеси в качеството си на учен, а не на политик.

По отношение на избирането на Румен Радев за президент Иван Костов заяви, че явлението е подобно на това, което изведе Доналд Тръмп за президент на САЩ и че хората не искат да продължава безпомощността на българските институции.

Експремиерът каза още, че анализът на кампанията на Радев е показал съвпадение на неговите тези с тезите на русата пропаганда. Той предупреди, че ако влиянието на Русия върху България нарасне до нивата, на които е било при президента Първанов, това ще доведе до щети за българските граждани. Напомни за щетите от руските енергийни проекти - дадените стотици милиони за "Южен поток" и милиардите за АЕЦ "Белене".

Костов посочи като пример за артикулиране на руски тези от страна на Радев позицията му по санкциите срещу Москва.

Да кажеш, че санкциите вредят еднакво на Русия и на ЕС е руска манипулация, подчерта Костов.

Той поясни, че има санкции и контрасанкции - европейските санкции са срещу определени лица и компании, срещу сметките им и имуществото им, докато руските контрасанкции са широкообхватни.

По отношение на новия американски президент Доналд Тръмп Иван Костов коментира, че трябва да бъде оценяван според действията, които ще предприеме.

"Да го съдим по делата", посочи той.

По думите му, мерките срещу имиграцията са насочени към защита на сигурността на американските граждани, на границата и суверенитета на страната.

Експремиерът посочи, че България първа е построила ограда на границата си.

Същевременно той подчерта ,че Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика - президентът на САЩ отчита интересите на американските граждани, а "българските политици трябва да гледат българските интереси.

По думите му, много по-важно за България е дали Тръмп ще бъде отговорен да запази ангажиментите за защита на партньорите в рамките на НАТО. Като ключов момент в политиката на американския президент той посочи и отношението му към ЕС, след като заяви подкрепа за брекзит.

Костов критикува нерешителността на либералните елити да се справят с проблемите, пред които се изправя ЕС.

"Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства - пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм (...), пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства." - заяви експремиерът.

По думите му, нарастването на неравенството е закономерно, след като цели общности в гетата не създават нищо, а други създават и носят цялата отговорност.

"Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство. Прощавайте, но това вече е абсурдно!" - посочи Костов.

Той допълни, че се надигат много вълни срещу тази безпомощност на елитите. Подобна е и реакцията на българските граждани, настояващи за промяна във функционирането на политическата система.

"Трябва да е ясно, че статуквото, в което ние живеем е крайно неприемливо за огромна част от хората." - поясни Костов, без да взема отношение по конкретиката в евентуална промяна на избирателната система.

"Не бих предложил референдум с безгрижието, с което беше предложен. (...) В България той може да доведе тоталитарна държава, както довежда авторитарна в Турция. (...)
Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!" - предупреди експремиерът.

По думите му, подобен подход може да работи на ниво шоу, но в дълбочина става дума за много тежки въпроси и не бива да се импровизира. Системата се променя с реформи, а институции без доверие не могат да правят реформи.

Той посочи конкретно съдебната система: "На какво доверие се радвате, за да сте държавният обвинител? След като сте се проваляли толкова пъти, след като сте показвали, че сте безпомощни пред престъпността в страната?".

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората." - каза още посочи Иван Костов.

Той категорично се противопостави на опитите името ме да бъде поставено до имената на политици като Ахмед Доган и Георги Първанов, които също се оттеглиха.

"Не искам името му да бъде поставено редом с тези имена, нямам нищо общо с тези хора. Не считам, че са допринесли за това, което е България в момента. Ако са допринесли, са допринесли със съпротивата си, това, че направиха задачата много по-тежка. Едни градихме, други разграждаха." - подчерта държавникът.