костовПрави се опит да се преформулира вотът на хората. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция" Иван Костов в ефира на bTV.

По думите му, вотът за ГЕРБ е бил срещу политиката на Тройната коалиция, а чрез т.нар операция „Възмездие" той се пренасочва към неща от преди 10 години.
Костов напомни, че по време на управлението на „сините" брутният вътрешен продукт се е удвоил, а средната заплата се е утроила, макар и с цената на по-висока безработица.

На призивите на Волен Сидеров да бъдат проверени сметките му, Костов отговори, че няма нищо против, но само ако и политици като Доган преминат през същата процедура. Лидерът на „сините" напомни, че вече 9 години е обект на проверки и нищо нередно не е било открито.

Според Костов, „Атака" са изпълнили политическа поръчка. Бившият премиер припомни казаното от Атанас Атанасов, че срещу Волен Сидеров в миналото е било повдигано обвинение и е възможно той да е поставен под зависимост. Според Костов, ГЕРБ са изправени пред избор между реформаторската политика на „Синята коалиция" и реакционна вълна, която се надига в политическото пространство.

Председателят на ДСБ я свърза и с обсъждания вот на недоверие срещу правителството. Според Костов, доводите на опозицията са антиреформаторски, като предлаганите алтернативи съответстват на политиката на Тройната коалиция. Той посочи за пример здравеопазването, където бившите управляващи искат парите да бъдат дадени преди завършването на реформата. Костов заяви, че в някои учреждения като СУ се налага намаляване на заплати заради подобна политика през последните 8 години.

Като естествен лидер на антиреформаторската вълна бившият премиер определи президента Георги Първанов. Костов подчерта, че дълбоките промени в икономиката са единствения път, по който може да поеме България. По думите му това е така, защото страната е влязла неподготвена в ЕС през 2007г. Сегашните опити да се опонира на реформите са на същата база, както и протестите в Гърция, отбеляза екс-премиерът.

От „Синята коалиция" се съгласни с мнението на финансовия министър Симеон Дянков, че реформите се бавят. Това е и главната им критика към настоящото управление. Иван Костов заяви, че ДСБ иска съкращаване на администрацията. Според него, за 8 години за били разкрити 120-130 хил. работни места на „партизанска" основа и всички тези хора трябва да си ходят.

Иван Костов изрази задоволство от работата на приходните агенции. Според него натискът на „сините" е дал резултат и мерките, взети от митниците и НАП са ефективни, но борбата с укриването на доходи и контрабандата трябва да бъдат доведени до край.

По темата за Бюджет 2011, Иван Костов изрази мнение, че той е на нереална основа и има опасност заложените приходи да не бъдат събрани. Той отказа да коментира изтеклата в пресата чернова на бюджета и заяви, че „Синята коалиция" ще излезе с позиция, когато има пред себе си окончателния вариант.