Иван Костов е основния виновник за разпада на дясното у нас. Това заяви в ефира на „Факторът Кошлуков" по ТВ 7 президентът Петър Стоянов, който стопанисваше „Дондуков 2" в периода 1997-2002 г.

Хората с дясно мислене не са изчезнали. Те не могат да бъдат излъгани, но понесоха твърде много разочарования, добави още той и не скри своето съжаление за състоянието на старата десница и тоталния разпад на синята идея. Все пак изтъкна, че партията още е символ на всичко младо и мислещо.

По думите му, хората са изгубили вяра в техните представители: „Преди се посягаше към политиката с хъс, а не с желание за икономически успех. Политиката сега е икономизирана и старото дясно не бе готово за това."

Според него, дори някоя от десните партии да бе успяла да прескочи прага от 4%, това щяло да е безпредметно. „С какво щяха да помогнат? Какво, ако ДСБ бяха вкарали 12 или 13 депутати. Щеше да има значение само за техните лични интереси, но нямаше да бъде постигнато нищо с политическа перспектива. Избирателите нямаше да получат нищо", категоричен бе Стоянов.

Той посочи като основен виновник за разпада на дясното Иван Костов: „Мигът, в който Костов излезе от СДС нанесе удар, който партията не успя да преживее. От тогава до днес сме свидетели на тотален разпад. Ако те хули Първанов, е ясно, но когато критиките идват от твой човек, резултатът е само един - деморализиране. Това, което стана после, бе още по-пагубно. Станахме свидетели на боричкане за 4% и борба за оцеляване, което е срамно упражнение с персонален характер."

По думите на Стоянов, цялата политическа енергия на СДС е отишла в посока опровергаване на Иван Костов.

За да се възроди десницата сега, е нужна много работа. Не знам кой ще се наеме да е лидер и да обедини хората, но аз ще стоя отстрани и винаги ще съм готов да помогна със съвет. Трябва да преодолеем разединението, което властваше досега. Всички председатели на СДС се упражняваха в партийно инженерство за прескачане на 4-процентната бариера. Който се наеме да прави нова десница, трябва да анализира внимателно свършеното от Иван Костов, посъветва Петър Стоянов.

Той изказа съжаление и от поведението на лидерите на ГЕРБ и БСП. По думите му, Борисов и Станишев превърнаха България в своя жертва и сринаха имиджа ни до много ниски нива.

Те обърнаха всичко през призмата на личните си отношения и реваншизма. Цялата предизборна кампания премина в обвинения за манипулации на изборите и пагубно състояние на държавата. Те замислиха ли се въобще, че в един момент някой от тях ще дойде на власт? В случая сега е Станишев. Как смята той, че ще привлича инвеститори с такъв имидж? Какво ще обяснява в Брюксел? Изборите не са, за да натриеш носа на някого, порица политическите ни лидери Стоянов.