Трябва да започне операция "чисти ръце", както срещу италианската мафия.

Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов по повод на сигнала, който неговата партия формира срещу имотите на Ахмед Доган.

По мнението на Костов в момента законът дава обективна възможност да се направи пълна проверка и да установи наистина произхода на парите.

Бевшият премиер допълни, че към този момент има достатъчно сигнали по отношение на Ахмед Доган, но ако се натрупат още, „не само нищо не пречи, но е и добре такива проверка да започнат и по отношение на други партии и политици".

Нека да започне операция чисти ръце, нека да започнем от тук - както срещу италианската мафия, където при една разследване, първото нещо, което се прави е да се запорират имотите.

В това число не изключваме никой, а напротив - казваме, че органите са длъжни при всеки сигнал, касаещ политик, да започнат проверка.
Искаме да се уверим, че това нещо се прави" заяви Костов в студиото на БиТиВи по отношение на Комисията за борба с корупцията.

Има такива имоти, които ДПС частично признава, че притежава, а съвсем очевидно председателят на партията Ахмед Доган ползва като свои, отбеляза Костов и добави, че това трябва да има обяснение, тъй като става публично и не се крие.

По думите на лидера на ДСБ дори и една част от тези имоти да са дарение на партията или да са на някоя фондация около ДПС, то това трябва да се докаже по документи.

Ние считаме, заяви още Иван Костов,че след осем години във властта ДПС трябва да излезе от нея и да отиде в опозиция, а всичко, свързано с тях, да бъде проверено.

Според него ако ДПС останат на власт още един-два мандата, нормално е в Европа да се появяват съмнения за корупционни практики на властимащите.
За да не стане това нещо, трябва да дойде алтернативата, подчерта Костов.

По отношение на другата синя партия той не отрече, че съществува възможност СДС да промени своята политика и да направи завой и компромис по отношение на ДПС, както това направиха напусналите преди години СДС Христо Бисеров, Йордан Цонев и др.
Това обаче ще бъде самостоятелно решение на СДС и Костов не коментира повече.

Емел Етем заяви в Благоевград, че няма никакви притеснения от искането на ДСБ за разследване на имотното състояние на лидера на ДПС.

Действията на Иван Костов са продиктувани „от мисълта за собствената му кожа".

„Когато един политик няма политически аргументи явно прибягва до всякакви такива. Има закони в тая страна, всеки трябва да ги спазва. Ако има нарушители, ще си получат санкция според законите," категорична е министър Етем.

"Нямаме никакви притеснения. Може би по-скоро Костов трябва да има притеснения за процентите, които получава, за подкрепата, която има и за това, че беше премиер на тая държава," допълни още Емел Етем.

"Да се замисли дали ще остане с положителен знак в историята на България. Все пак един държавник трябва докрай, ако по душа е такъв, да защитава интереса на страната си. Той мисли изцяло за собствената си кожа. Може би има за какво да се притеснява."