От цялата ситуация около „Лукойл" печели само рафинерията. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му това е така, защото е получил огромна пауза, в която произвеждаше, без да дава необходимата информация за това.

Спирането на предварителното производство срещу нефтената компания препятства да се види дали ако се внесат течни горива, цената на горивото ще тръгне надолу. Определено това щеше да се случи в порядъка на 15-20 ст., допълни лидерът на тъмносините.

По думите му съдът, при вземането на решението, не е отбелязал изключително важния факт, че е отнет лиценза на Нефтохим Бургас, а не на Нефтохим България.

Ако съдът наистина е прав, то това означава, че „Лукойл" е монополист на стоковата борса в България. Затова смятам, че в този случай съдът е абсолютно некомпетентен и обслужва интересите на Нефтохим Бургас, заяви още Костов.

Според него свеждането на проблема до поставянето на измервателните уреди е неправилно и се цели да се измести влиянието от съществения въпрос - ще се противодейства ли на злоупотребата с господстващо положение в страната и ще се помогне ли на митниците да извършат проверка на това „Лукойл" укрива ли данъци и има ли източване на ДДС.

Когато се пусна завода да работи, на практика тази проверка не може да бъда направена, алармира още Костов и добави, че премиерът Бойко Борисов трябва изцяло да застане зад шефа на Митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков.

Тъмносиният лидер опроверга обвиненията, че именно той по време на неговото управление е направил този картел при горивата: „В Черноморието има монополен доставчик на петрол и това е Москва. Но аз не искам да се проверява дали има монопол на пазара на горивата. Аз искам да се провери има ли злоупотреба с това господстващо положение."

Иначе Костов прогнозира и че кризата ще влезе във втория си спад, т.нар. W - криза.

Той изтъкна, че причините за това са две: Първо, планът, така както бе представен от президента Барак Обама, беше изтълкуван негативно от световните пазари. И второ, опитът на Силвио Берлускони да успокои положението около италианския външен дълг отново беше неуспешен.

Явно и двамата не намериха най-подходящите думи и най-силните аргументи и това доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, подчерта Костов.

По думите му това няма как да не се отрази на ситуацията в България. Това от своя страната няма да позволи увеличаване на доходите или ще трябват титанични усилия да се направи това, каза тъмносиният лидер и допълни, че другият много сериозен проблем, с който няма да се справим е преодоляването на безработицата.

Въпреки мрачната прогноза, която даде, Костов успокои, че тези втори кризи не са толкова дълбоки.

По темата за изборите Костов предрече балотаж за сините кандидати на местните избори в София, Пловдив и Варна. За президентските избори пък Синята коалиция цели резултати, по-добри от тези, постигнати на последните избори.